USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In.
USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In.

Trump och Moon diskuterade Nordkorea

Nordkorea låg högst på agendan när president Donald Trump träffade sin sydkoreanske kollega Moon Jae-In i Washington.

ANNONS
|

När Trump tog emot Moon i Vita huset hade de redan träffats över en middag kvällen före. Efter en stund tillsammans i Ovala rummet mötte de pressen i Rosenträdgården.

- Pyongyangs kärnvapenprogram kräver ett resolut svar, sade Trump.

En rad åtgärder – säkerhetsmässiga, diplomatiska och ekonomiska – planeras för att sätta press på Pyongyang, enligt Trump.

Han passade också på att prisa USA:s goda relationer och handelsförbindelser med Sydkorea.

ANNONS

Moon Jae-In berättade att Sydkorea avser att stärka landets försvarsförmåga, och att varje provokation från grannlandet obevekligen kommer att bemötas. Samtidigt lade han ut en fredstrevare till grannlandet.

- Jag uppmanar Pyongyang att snarast åter sätta sig ned vid förhandlingsbordet, sade Moon.

Inför besöket har Moon sagt att Pyongyang på något sätt måste belönas av Washington och Seoul om landet beslutar att frysa sitt kärnvapenprogram, och accepterar att inleda förhandlingar.

Trump kommer att besöka Sydkorea senare under året, enligt Moon.

TT
Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Under 2016 genomförde landet två kärnvapenprovsprängningar och över 20 robotuppskjutningar. Hittills i år har Nordkorea avfyrat 16 robotar vid totalt tio olika tillfällen och det har länge talats om att en sjätte kärnvapenprovsprängning kan vara på gång.

Källor: Landguiden, BBC, CNN.

ANNONS