Trump planerar att träffa Kim

Efter lång tids upptrappning, hot och vapenskrammel gör Nordkorea och USA helt om när deras ledare förbereder sig för ett historiskt möte. Inom några veckor ska Donald Trump och Kim Jong-Un träffas. Pyongyang är redo att diskutera kärnvapennedrustning och att tillfälligt avbryta sina robottester.

ANNONS
|

Beskedet kom från Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong vid en presskonferens utanför Vita huset i Washington: Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är beredd att kärnvapennedrusta. En delegation från Syd har varit i Pyongyang för att föra samtal med honom.

- Han uttryckte sin iver över att få träffa Trump så snart som möjligt, sade Chung med hänsyftning på Kim Jong-Un.

Enligt Chung har trycket från USA och internationell lojalitet lett fram till öppningen. Han upprepade tidigare uttalanden om att Nordkorea är villigt att se en kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Pyongyang har dock krävt att säkerheten för regimen i så fall måste garanteras, och att de militära hot mot Nordkorea som landet upplever ska upphöra.

ANNONS

Tänkt till maj

Inom några timmar svarade USA:s president på Twitter att man har nått stora framgångar, att sanktionerna kommer att kvarstå till dess att en överenskommelse nåtts, och att mötet nu planeras.

Enligt utrikesminister Rex Tillerson har Trump själv fattat beslutet att föra samtal med Kim.

- President Trump har sagt ett tag nu att han är öppen för samtal och för att möta Kim om förhållandena är rätta. Och jag tror att det tillfället nu enligt presidentens omdöme uppstått, säger han enligt Reuters.

Även Sydkorea säger att påtryckningarna mot grannlandet kommer att fortsätta tills Nordkorea bevisar att det inte bara handlar om tomma ord utan även handling.

Sydkorea är tillsammans med Trump "optimistiskt över att en diplomatisk process för att pröva möjligheterna till en fredlig lösning kommer att fortgå", enligt Chung Eui-Yong.

Vita huset har inte bekräftat exakt tid och plats, men mötet är tänkt att äga rum i maj. En amerikansk sittande president har aldrig tidigare pratat direkt med en nordkoreansk ledare.

Beskedet är en rejäl omsvängning jämfört med senaste årets retorik mellan nationerna, där Trump hotat att förgöra Nordkorea och kallat Kim för den lille raketmannen, medan Kim beordrat tester av kärnvapen och interkontinentala robotar och beskrivit Trump som en mentalt urspårad senil person.

ANNONS

Sydkoreas president Moon Jae-In säger att han tror att mötet mellan USA och Nordkorea kan få diktaturen att ge upp sitt kärnvapenprogram, enligt Moons talesperson Kim Eui-Kyeom.

Moon har i sin tur gett order om att påbörja förbereda för interkoreanska samtal i april.

Positivt, tycker Ryssland

Beskedet tas emot positivt av Kina och Ryssland, två parter som deltog i de så kallade sexpartssamtalen under 2000-talet.

- Vi hoppas att alla parter kan uppvisa politiskt mod och fatta rätt politiska beslut, säger Geng Shuang, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, enligt AFP.

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov ser ett möte mellan Trump och Kim som ett steg i rätt riktning, och hoppas att mötet blir inledningen på en omfattande diplomatisk process, som bygger på bland annat sexpartssamtalen.

- Vi hoppas att det här mötet kommer att äga rum. Helt klart är att det behövs för att normalisera situationen på den koreanska halvön, säger han.

ANNONS

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att han i ett telefonsamtal med Trump fått bekräftat att påtryckningarna mot Nordkorea kommer att kvarstå, och att han hoppas besöka Trump tidigt i april för att bland annat diskutera Nordkorea.

- Vi välkomnar förändringen i Nordkoreas inställning, säger han, men tillägger att landet inte kommer att vika sig innan Nordkorea sätter stopp för utvecklingen av kärnvapen.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Under 2017 har läget vid den koreanska halvön trappats upp. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots detta har landet, som leds av diktatorn Kim Jong-Un, återkommande skjutit upp robotar. Landet har dessutom genomfört sex kärnvapentester, senast i september i fjol.

ANNONS