Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

USA:s president Donald Trump och Mexikos president Enrique Peña Nieto träffades i juli i fjol vid G20 mötet i Hamburg, Tyskland. Arkivbild.

Trump sur efter mursamtal med Peña Nieto

USA:s president Donald Trump blev irriterad när gränsmuren mot Mexiko kom på tal under ett telefonsamtal med Mexikos president Enrique Peña Nieto. Peña Nietos första inplanerade besök i Vita huset har nu skjutits på framtiden.

Stämningen blev dålig när Trump inte gick med på att offentligt bekräfta att Mexiko inte kommer att finansiera byggnationen av Trumps kampanjlöfte, en lång mur längs gränsen mellan grannländerna.

Den mexikanska presidentens kansli har tidigare meddelat att ett möte ska äga rum mellan de två ledarna inom några veckor, utan att nämna något exakt datum, men mötet har nu skjutits på framtiden.

"De två ledarna är överens om att det inte är rätt tid för ett besök", säger en amerikansk tjänsteman.

The Washington Post, som var först med att rapportera om händelse, skriver att en mexikansk tjänsteman säger att Trump tappade humöret under samtalet. Den amerikanska sidan beskriver det som att Trump blev frustrerad och upprörd. Detta eftersom han tycker att det är orimligt att Peña Nieto vill att han ska backa från sitt kampanjlöfte om att tvinga Mexiko att betala för muren.

I sitt senaste budgetförslag till kongressen begärde Trump 23 miljarder dollar för gränssäkerhet, bland annat finansiering av murbygget.

Peña Nieto har tidigare ställt in ett möte med Trump, efter att den amerikanske presidenten hotade med att införa en skatt på mexikansk import för att täcka kostnaden för muren.