Trump tackar för skrotad kärnvapenanläggning

Nordkorea ska hålla en ceremoni för att montera ner en anläggning för kärnvapentester i ett bergsområde i norra delen av landet den 23–25 maj, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA i Pyongyang. USA:s president Donald Trump noterar att löftet avges inför mötet mellan honom själv och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i juni.

ANNONS
|

"Tack, en mycket smart och vänlig gest!", skriver Trump på Twitter.

Detta sedan KCNA hänvisat till ett pressmeddelande från Nordkoreas utrikesdepartement:

"En ceremoni ska hållas för att montera ned anläggningen för kärnvapentester mellan den 23 och den 25 maj beroende på väderförhållandena", skriver nyhetsbyrån.

Medier inbjudna

Nedmonteringen uppges ske i syfte att vara transparenta i det utlovade stoppet för ytterligare provsprängningar av kärnvapenladdningar, skriver utrikesdepartementet. KCNA nämner också att tunnlar kommer sprängas och bland annat byggnader för övervaknings- och forskningspersonal ska flyttas i samband med nedmonteringen.

Frågan är dock om stängningen av anläggningen är någon uppoffring över huvudtaget för Pyongyang. I april kom en kinesisk rapport där seismologer skrev att anläggningen Punggye-ri, där Nordkorea har genomfört kärnvapenprov, ändå delvis har rasat samman i samband med provsprängningen av en vätebomb i september i fjol.

ANNONS

Utländska medier från Kina, Ryssland, USA, Storbritannien och Sydkorea kommer att bjudas in till ceremonin – men inte från några andra länder. Utrymmet är allt för begränsat vid anläggningen, skriver utrikesdepartementet.

Ekonomisk hjälp

Löftet om ceremonin kommer sedan USA:s utrikesminister Mike Pompeo i onsdags besökte Nordkorea – och alltså före toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Singapore den 12 juni. Det blir det första gången hittills som sittande ledare för de båda länderna träffas i samma rum.

Pompeo lovade på fredagen att USA ska hjälpa Nordkorea att lyfta sin skadeskjutna ekonomi om landet avrustar sina kärnvapen.

I uttalandet från nordkoreanska utrikesdepartementet står det nu:

"DPRK (Nordkorea) kommer, även i framtiden, främja nära kontakter och dialog med grannländer och det internationella samfundet för att skydda fred och stabilitet på den koreanska halvön och i hela världen".

TT-AFP

Fakta: Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i den kommunistiska diktaturen Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte Nordkoreas huvudstad Pyongyang i onsdags och träffade då Kim Jong-Un. Den 12 juni ska Kim och USA:s president Donald Trump träffas i Singapore.

ANNONS