Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trump och Enrique Peña Nieto, här som vaxdockor på ett museum i Mexico City, talade i telefon i januari. Nu har samtalet läckt. Arkivbild.

Trump vädjar: Sluta säga att ni inte betalar

Vi vet att USA:s president Donald Trump försäkrat att Mexiko ska bekosta den mur han lovat att bygga längs ländernas gräns. Vi vet att Mexikos president Enrique Peña Nieto har vägrat. Nu vet vi också hur diskussionen mellan de bägge ledarna går när de tror att ingen lyssnar.

Att döma av en läckt utskrift av presidenternas samtal den 27 januari, som på torsdagen publicerades av Washington Post, lät Trump närmast bönfallande. Upprepade gånger bad han Peña Nieto sluta säga att Mexiko inte tänker finansiera murbygget.

"Du kan inte säga så till pressen", sade Trump enligt utskriften.

Ett av den amerikanske presidentens mer högtflygande vallöften var att uppföra en mur längs gränsen mot Mexiko, för att stoppa illegal invandring till USA, och att skicka räkningen till grannlandet i söder.

"Jag måste få Mexiko att betala för muren. Jag måste. Jag har pratat om det här i två år", sade Trump

USA:s president erkände Peña Nietos inrikespolitiska dilemma – att kollegan skulle framstå som svag genom att bekosta en mur han själv inte beslutat om och som allmänt betraktas som en förolämpning i Mexiko – men föreslog att de skulle söka gemensamma lösningar.

"Vi borde bägge säga: 'Vi ska lösa det'", sade Trump och fortsatte:

"Men om ni tänker fortsätta säga att Mexiko inte kommer att betala för muren, då vill jag inte träffa er längre för jag kan inte leva med det."

Peña Nieto vidhöll att Mexiko inte kommer att betala men gick med på att "sluta prata om muren".

De läckta dokumenten, som också innehåller ett samtal mellan Trump och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull, kommer en dag innan en presskonferens som USA:s justitieminister Jeff Sessions har aviserat. Temat för pressträffen: tuffare tag mot läckor från Vita huset.