Trump vill ge igen efter ryss-stämning

USA:s president Donald Trump kallar motståndarpartiet Demokraternas stämningsansökan mot hans valkampanj för "goda nyheter". Detta eftersom det ger honom en möjlighet att gå till motattack.

ANNONS
|

Det var på fredagen som Demokraterna lämnade in en stämningsansökan till en domstol i New York mot Trumps valkampanj, den ryska staten och Wikileaks.

Enligt partiet agerade de i maskopi för att stjälpa Trumps rival Hillary Clinton vid presidentvalet 2016. Demokraterna hävdar att Trumps kampanjarbetare agerade i samförstånd med den ryska staten, dess militära underrättelsetjänst och den så kallade visselblåsarorganisationen Wikileaks när partiets datorer blev hackade och information spreds till allmänheten.

"Obstruerande"

Stämningen gäller den ekonomiska skada som Demokraterna lidit av detta och det handlar om mångmiljonbelopp, rapporterar tidningen The Washington Post.

"Inför presidentvalet 2016 lanserade Ryssland ett anfall mot vår demokrati på alla fronter och man hittade en villig och aktiv partner i Donald Trumps kampanj", säger Demokraternas partiordförande Tom Perez i ett uttalande, enligt tidningen.

ANNONS

Reaktionerna låter inte vänta på sig. Via Twitter kallar Donald Trump Demokraterna för obstruerande och skriver att stämningen ger hans sida en möjlighet att ge igen. Detta bland annat när det gäller frågor rörande Hillary Clintons e-post och Demokraternas server, som var i fokus i samband med ett dataintrång, och som Trump skriver att partiet vägrade att lämna över till FBI.

Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel kallar stämningen för ett "sista försök" från ett bankrutt parti som fortfarande försöker "hantera det faktum att deras kandidat förlorade valet 2016".

Son och kampanjchef

Amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast att Ryssland lade sig i valrörelsen 2016. Huruvida Moskva på något vis samarbetade med president Trumps kampanj är föremål för den särskilde utredaren Robert Muellers mycket uppmärksammade, pågående undersökning.

Donald Trump är inte personligen anklagad i stämningsansökan. Han har återkommande, och så sent som för några dagar sedan, nekat till alla anklagelser och avfärdat alla påståenden om att hans stab ska ha varit i maskopi med Ryssland. Hans son Donald Trump Jr, svärson Jared Kushner och tidigare kampanjchef Paul Manafort är dock nämnda vid namn i stämningen.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har skuggat presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även justitieminister Jeff Sessions, som då var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i ryssutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump Jr i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS