Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump.

Trump vill ge igen efter ryss-stämning

USA:s president Donald Trump kallar motståndarpartiet Demokraternas stämningsansökan mot hans valkampanj för "goda nyheter". Detta eftersom det ger honom en möjlighet att gå till motattack.

Det var på fredagen som Demokraterna lämnade in en stämningsansökan till en domstol i New York mot Trumps valkampanj, den ryska staten och Wikileaks.

Enligt partiet agerade de i maskopi för att stjälpa Trumps rival Hillary Clinton vid presidentvalet 2016. Demokraterna hävdar att Trumps kampanjarbetare agerade i samförstånd med den ryska staten, dess militära underrättelsetjänst och den så kallade visselblåsarorganisationen Wikileaks när partiets datorer blev hackade och information spreds till allmänheten.

"Obstruerande"

Stämningen gäller den ekonomiska skada som Demokraterna lidit av detta och det handlar om mångmiljonbelopp, rapporterar tidningen The Washington Post.

"Inför presidentvalet 2016 lanserade Ryssland ett anfall mot vår demokrati på alla fronter och man hittade en villig och aktiv partner i Donald Trumps kampanj", säger Demokraternas partiordförande Tom Perez i ett uttalande, enligt tidningen.

Reaktionerna låter inte vänta på sig. Via Twitter kallar Donald Trump Demokraterna för obstruerande och skriver att stämningen ger hans sida en möjlighet att ge igen. Detta bland annat när det gäller frågor rörande Hillary Clintons e-post och Demokraternas server, som var i fokus i samband med ett dataintrång, och som Trump skriver att partiet vägrade att lämna över till FBI.

Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel kallar stämningen för ett "sista försök" från ett bankrutt parti som fortfarande försöker "hantera det faktum att deras kandidat förlorade valet 2016".

Son och kampanjchef

Amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast att Ryssland lade sig i valrörelsen 2016. Huruvida Moskva på något vis samarbetade med president Trumps kampanj är föremål för den särskilde utredaren Robert Muellers mycket uppmärksammade, pågående undersökning.

Donald Trump är inte personligen anklagad i stämningsansökan. Han har återkommande, och så sent som för några dagar sedan, nekat till alla anklagelser och avfärdat alla påståenden om att hans stab ska ha varit i maskopi med Ryssland. Hans son Donald Trump Jr, svärson Jared Kushner och tidigare kampanjchef Paul Manafort är dock nämnda vid namn i stämningen.