Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen. Arkivbild.

Trumpadvokat utreds för tveksamma miljonlån

Tvivelaktiga lån värda motsvarande 180 miljoner kronor står nu i fokus för den federala utredningen av Michael Cohen, president Trumps tidigare mångårige advokat och medhjälpare. Ett åtal mot Cohen vore ett hårt slag mot presidenten.

Cohen utreds för misstänkta bank- och skattebedrägerier som kan kopplas till lån som hans familjs taxiföretag beviljats, uppger källor med insyn i ärendet för tidningen The New York Times. Bland annat kan det vara så att Cohen gett missvisande uppgifter om sina tillångar för att få lånen.

Betalade ut pengar

Sedan en tid tillbaka undersöks även om Cohen brutit mot lagen när ekonomiska uppgörelser gjorts med kvinnor som sagt sig ha haft affärer med Trump. Advokaten har förekommit flitigt i medierna i samband med vårens dispyt mellan presidenten och porrproducenten Stephanie Clifford (även känd som "Stormy Daniels"). I januari blev det känt att Cohen, bara veckor före presidentvalet 2016, lät betala ut 130 000 dollar till Clifford så att hon inte skulle berätta om ett sexuellt möte med Trump 2006, enligt uppgifter som först publicerades i The Wall Street Journal. Under våren har Clifford bland annat stämt Trump för ogiltigt avtal.

I april gjorde så FBI ett tillslag mot Cohens kontor och beslagtog material. Räden sades bland annat ha koppling till den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016.

Lojal och synlig

Cohen arbetade för Trump Organization i över tio år och beskrivs i amerikanska medier som presidentens tidigare "fixare".

Utredningen mot honom uppges nu vara i sin slutfas och ett eventuellt åtal kan komma före augusti månads slut. Ett sådant vore förödande för presidenten eftersom Cohen varit en av hans mest lojala och synliga medarbetare.

Tidigare i somras sade Trumps juridiske rådgivare Rudy Giuliani till nyhetskanalen CNN att han inte vet om Trump skulle benåda Michael Cohen om denne fälldes för brott.