Trumpexpert: Valet i höst blir avgörande

Trots ett år av kontroversiella utspel och gapig retorik är Donald Trump i mångt och mycket en traditionell republikansk politiker, säger Karin Henriksson, journalist och författare till boken "Trump: Miljarderna, medierna och makten".

ANNONS
|

Trumps personlighet har varit mycket i fokus med utfall och bristande impulskontroll. En del har kallat honom narcissist. Vad är dina tankar kring det?

- Många av de dragen visar han prov på varje dag: självupptagenhet, oförmåga till empati och att hela tiden se till sina egna intressen. Donalds far, som var hans stora förebild, inpräntade tidigt i honom att han var bäst och att han skulle kunna bli kung. Donald strävade ständigt efter att vinna och bli ännu större än sin pappa. Han har heller aldrig utsatt sig för konkurrens i sitt liv, utan tvärtom alltid lett sig eget företag och sett till att vara herre på täppan. Redan som barn sågs han som en störig översittartyp och en mobbare, vilket ledde till att han skickades till militärskola.

ANNONS

Hur skulle du sammanfatta Trumps största segrar under året?

- Man kan främst peka på två saker: Utnämningen till Högsta domstolen, med en konservativ domare som också är abortmotståndare (Neil Gorsuch). Det var något som en stor del av hans kärnväljare ville ha. Det andra är den stora skattereformen. Mycket av det Trump gjort med avregleringar och skattesänkningar är traditionell republikansk politik som inte skulle varit möjliga med en demokratisk president. På det sättet har det skett ganska mycket.

Och motgångarna?

- De mest storvulna löftena som väckte mest jubel under valrörelsen har inte infriats. Det finns fortfarande ingen mur mot Mexiko, och Mexiko kommer inte betala för den. Han ställde upp i valet som en populist som lovade att rensa upp i träsket och slopa Obamacare, vilket heller inte lyckats. Hans tal om att ena nationen och vara en president för alla har heller inte infriats – de som avskyr Trump avskyr honom ännu mer nu, polariseringen har ökat och rasrelationerna har blivit sämre. Inreseförbudet är också en tveksam framgång, även om han fick igenom det tog det lång tid och var inte så omfattande som han velat.

ANNONS

- Han har heller inte agerat när det gäller Nafta-avtalet och Kina, som han lovade att gå hårt åt. Man kan utgå från att personer i näringslivet övertalat honom att det vore alltför riskfyllt att gå in i handelskrig med Mexiko och Kina.

Hur ser opinionen ut i dag?

- De som röstade på honom tycker han gör ett jättebra jobb – de ser framgångarna och att landets ekonomi går bra. Han kan säkert bli omvald för en andra period, och det är heller inte omöjligt att han skulle bli omvald om det vore val i dag. Men samtidigt har ingen president haft så låga popularitetssiffror under första året.

Och vad händer de kommande åren? Blir han omvald?

- Valet till kongressen i november blir avgörande. För tillfället pekar mycket på att demokraterna kan få majoritet i representanthuset. Om detta sker, kommer det att bli dödläge politiskt. Demokraterna kommer inte gå med på något av presidentens förslag, och då blir det svårt för honom att bli omvald. Han är ju inte folkkär precis, han har inte den personligheten.

ANNONS

- Många av dem som röstade fram honom var vita arbetarklassväljare som ville få tillbaka jobben och stoppa invandringen. Och om det skulle komma en budgetreform som innebär nedskärningar i pensioner och äldresjukvård – vilket är en hägring för republikanerna – då får vi en svekdebatt, för det var inte vad hans väljare röstade för.

Har USA:s avhopp från Parisavtalet påverkat opinionen?

- Klimatfrågorna är inte så stora i USA som i Sverige. Det finns en folkmajoritet för bättre miljö och grön ekonomi, men det har visat sig svårt att omsätta i praktisk handling. Barack Obama gjorde enorma framsteg på området, men nu har klockan vridits tillbaka. Republikaner ser främst till näringslivets bästa, och Trump har gått dem tillmötes på många punkter.

Och Rysslandshärvan – hur kommer den att påverka?

- Om inte någonting pekar mot honom personligen – och det gör det ju faktiskt inte ännu – så kan han nog skylla det hela på medarbetare. Han har klarat sig ur många knipor genom livet, och han räknar nog med det nu också. Men han verkar lite nervös, med tanke på hans attacker mot utredningen.

ANNONS

Vad är det som gör att han lyckas rida ut skandal efter skandal så oberörd?

- Det går tillbaka till uppväxten, där föräldrarna tillhörde en kyrka med en självhjälpsguru som pastor. Man skulle tänka positivt, och det har Trump tagit till sig. Han tror och utgår från att det kommer att gå bra, och oftast har det ju faktiskt gjort det.

TT

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag och skrivit ett 15-tal böcker.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att "göra Amerika stort igen" vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare. Tillträdde den 20 januari 2017.

Donald Trump är fembarnspappa och är sedan 2005 gift med slovenskamerikanska Melania Trump. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högst uppsatta rådgivare.

ANNONS