I en ny bok berättas nya detaljer från Trump-styret i Vita huset – bland annat om presidentens utbrott och kunskapsmissar. Arkivbild.
I en ny bok berättas nya detaljer från Trump-styret i Vita huset – bland annat om presidentens utbrott och kunskapsmissar. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Trumps ilska i ny bok: "Ni är bebisar"

USA:s president Donald Trump omvittnas ha "farligt" dålig koll på geografi och historia, i en ny bok om hans tid hittills i Vita huset. I ett eldfängt möte med högsta försvarshönset uppges Trump ha utropat att de är ett gäng förlorare, dumskallar och bebisar.

ANNONS

– Det är inte som att ni har Kina vid gränsen, sade Trump till Indiens premiärminister Narendra Modi vid ett möte, enligt uppgifter i boken "A very stable genius", som skrivits av Washington Posts Pulitzerprisbelönade Vita huset-reportrar Philip Rucker och Carol Leonnig.

Det beskrivs hur en häpen Modi spärrade upp ögonen av förvåning och hur hans sinnestillstånd skiftade från chock till uppgivenhet under mötets gång.

Indien gränsar till Kina, i norr och i öst, och länderna har länge tvistat om den exakta dragningen. 1962 hamnade de i ett kort krig med varandra på grund av en gränsdispyt i Himalaya.

En anonym assistent till Trump säger att Indien sedan tog ett kliv tillbaka i diplomatin med USA.

ANNONS

Pearl Harbor?

Boken bygger på vittnesmål från omkring 200 uppgiftslämnare. Utdrag ur den har publicerats av Washington Post och sedan återgivits av flera andra medier. Vita huset-medarbetare berättar om en rad situationer där presidenten blottat bristande kunskaper.

– Han var emellanåt farligt okunnig, säger en anonym tidigare högt uppsatt rådgivare i Vita huset.

Vid ett tillfälle gick presidenten en rundtur på en minnesplats för krigsfartyget USS Arizona, som sänktes av japanska stridsflygplan i attackerna mot Pearl Harbor på Hawaii 1941. Där uppges han ha vänt sig frågande till sin dåvarande stabschef John Kelly:

– Hör du, John, vad handlar allt det här om? Vad är det här för rundtur?

Enligt boken hade Trump snappat upp "Pearl Harbor" och förstått att han var på något slags historiskt slagfält, "men han tycktes inte veta så mycket mer än så".

"Ni är alla förlorare"

Det har tidigare rapporterats att den tidigare utrikesministern Rex Tillerson efter ett möte med Trump kallade honom för ungefär "ett jävla dumhuvud".

I "A very stable genius" återges ytterligare detaljer från mötet. Tillerson och den dåvarande försvarsministern Jim Mattis höll en dragning för presidenten för att understryka vikten av USA:s främsta utrikes- och säkerhetspolitiska åtaganden, med flera av landets högsta militära ledare närvarande.

ANNONS

Donald Trump uppges ha krävt ett svar på varför USA inte vunnit kriget i Afghanistan och kallade det ett krig för förlorare. Han ska också ha avbrutit vid flera tillfällen för att flika in invändningar mot kärnavtalet med Iran och Nato-samarbetet.

– Ni är förlorare allihopa. Ni vet inte hur man vinner längre, sade Trump enligt bokens uppgifter, och tillade att han inte skulle vilja föra krig med dem i täten.

– Ni är ett gäng dumskallar och bebisar, sade han enligt vittnesmålen.

Tillerson fick senare sparken och Jim Mattis avgick självmant. I bägge fallen sades orsaken vara omfattande meningsskiljaktigheter med presidenten.

USA:s tidigare utrikesminister Rex Tillerson lyssnar medan president Trump talar. Arkivbild från den 10 januari 2018.
USA:s tidigare utrikesminister Rex Tillerson lyssnar medan president Trump talar. Arkivbild från den 10 januari 2018. Bild: Evan Vucci/AP/TT
Här kastar Donald och Melania Trump blommor i vattnet vid minnesmonumentet för Pearl Harbor-attacken och stridsfartyget USS Arizona. Arkivbild från den 3 november 2017.
Här kastar Donald och Melania Trump blommor i vattnet vid minnesmonumentet för Pearl Harbor-attacken och stridsfartyget USS Arizona. Arkivbild från den 3 november 2017. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell och frispråkig miljardär och tv-personlighet, bland annat genom dokusåpan "The Apprentice".

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

ANNONS