Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vicepresident Mike Pence i kongressen.

Trumps skattesänkningar godkända

Den amerikanska kongressen har efter flera turer röstat ja till Republikanernas förslag till skatteomläggning. Därmed är president Donald Trumps första stora lagstiftningsseger ett faktum.

En av hörnpelarna i skattereformen är att bolagsskatten sänks från 35 till 21 procent. Även individer får skattelättnader. Den maximala inkomstskatten sänks med några procentenheter till 37 procent.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att det här är en stor seger för Republikanerna och Trump som de behöver.

- Det är den största skattereformen som gjorts sedan 1980-talet, säger han.

Enligt opinionsundersökningar är en majoritet av den amerikanska befolkningen negativ till skatteomläggningen, bland annat för att det anses att främst rika kommer att gynnas.

- Det är bara drygt 30 procent som stödjer den fullt ut. Men republikanerna menar att det kommer att ändras när man känner effekten av den. Deras argument är att man tar pengar från Washington och stoppar i människors fickor, den typen av budskap kommer man att bli noga med att försöka att förmedla, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

"En jätteframgång"

Hon beskriver samtidigt skatteomläggningen som "en jätteframgång" för republikanerna:

- Det är välbehövligt för dem att de visar handlingsförmåga och kraft att ena sig inför nästa års val.

Representanthusets talman Paul Ryan hyllar skattepaketet, som enligt republikanen innebär att en genomsnittlig familj kommer att tjäna drygt 2 000 dollar, omkring 17 000 kronor, på reformen under nästa år.

Presidenten uttryckte sin belåtenhet i ett tal utanför Vita huset:

- Vi har slagit alla rekord. Det här är den största skattesänkningen i vårt lands historia, sade Trump.

I själva verket är skattesänkningarna långt ifrån de största i USA:s historia, noterar nyhetsbyrån AP.

Trump betonade särskilt att skatteomläggnigen gynnar bönder och småföretagare – och att färre bolag flyttar sin verksamhet utomlands:

- Nu kommer vi inte att förlora fler företag. De kommer att stanna.

Många bedömer dock att skatteomläggningen kommer att innebära ett ökat budgetunderskott, medan förespråkarna anser att det kommer att kompenseras genom en ökad tillväxt.

- Resultatet kan bli att skatterna sänks och att det amerikanska budgetunderskottet ökar, och det kommer att få allvarliga konsekvenser, säger Dag Blanck och tillägger att det finns risk att man då kommer att vara tvungen att skära i de stora federala utgiftsposterna, exempelvis pensionssystemet.

Kan slå tillbaka

Svensk-amerikanska statsvetaren Elisabeth Walentin, som tidigare arbetat med kampanjer för Demokraterna, tror även hon att förslaget på längre sikt kan slå tillbaka mot Republikanerna, även om hon säger att segern är viktig för Trump att visa upp i och med att hans första år vid makten ska summeras.

- De är glada nu, men man kan fråga hur det kommer att gå sedan när folk börjar känna av effekterna, säger hon.

Paketet röstades natten till onsdagen igenom i senaten. Men tre av lagförslagen i skattepaketet stred mot budgetreglerna, vilket innebar att representanthuset åter måste rösta om förslaget innan det slutligen kan läggas på Trumps bord för underskrift.

På onsdagskvällen svensk tid kom representanthusets godkännande med rösterna 224 för och 201 emot.