Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Trumps utsedde – rakt ur Washingtoneliten

Brett Kavanaugh är en kvalificerad person som har mycket erfarenhet och är väldigt väl ansedd. Det säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, om president Donald Trumps förstaval till ny domare i USA:s högsta domstol.

- President Trump är känd som en person som gillar att skaka om det konventionella etablissemangets förväntningar, han gillar att peta folk i ögat kan man säga. Men när det gäller det här valet så skulle (den djupt religiösa) Amy Coney Barrett ha varit mer att peta folk i ögonen, säger Goldford till TT.

Goldford beskriver Kavanaugh som en originalist, en person som anser att USA:s grundlag från 1789 bör tolkas bokstavligt, utan att låta samtida förhållanden spela in.

Prejudikaten

- Men den stora frågan är i vilken utsträckning han kommer att acceptera tidigare prejudikat även om han skulle ha röstat emot dem om han varit med från början, säger Goldford.

Vid kommande senatsutfrågningar väntas många frågor handla om prejudikat, och Goldford tror att både demokrater och republikaner kommer att läsa den nominerade Kavanaughs bok i ämnet.

Goldford tror att oddsen för ett godkännande är på Kavanaughs sida. Han poängterar dock att domare Kennedy, som nu avgår, var dåvarande president Ronald Reagans tredje val efter att de första två nominerade domarna inte godkändes.

Mycket att läsa

Dag Blanck vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet säger att det kan bli en lång process i senaten, eftersom Kavanaugh har deltagit i drygt 250 domar som senatorerna ska läsa in sig på. Kavanaugh har gått på Yale och är väl ansedd. Han är irländsk katolik och har en del liberala vänner. Utfrågningen lär handla mycket om abortfrågan.

- Han har deltagit i ett abortfall som gällde ifall immigranters rätt till abort. Han gick emot, men utslaget behandlade både abort och invandringsfrågan.

Blanck säger också med ett lätt skratt:

- Kavanaugh är en del av etablissemanget. Trump har inte valt en outsider utan en medlem av Washingtoneliten, som han ju kampanjade emot.