Storbritanniens oppositionsledare Jeremy Corbyn som leder Labour. Arkivbild.
Storbritanniens oppositionsledare Jeremy Corbyn som leder Labour. Arkivbild.

Trumputtalande om brittisk politik kritiseras

Storbritanniens oppositionsledare Jeremy Corbyn anklagar Donald Trump för att lägga sig i brittisk inrikespolitik. "Nästa premiärminister ska inte väljas av USA:s president", skriver Corbyn i ett uttalande.

ANNONS
|

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn reagerar med ilska mot Donald Trumps uttalande i tabloiden The Sun. Presidenten, som gav intervjun inför sitt statsbesök på måndag, säger att den tidigare utrikesministern Boris Johnson sannolikt skulle bli en bra premiärminister.

- Jag tror att Boris skulle göra ett väldigt bra jobb. Jag tror att han skulle vara utmärkt, säger Trump och fortsätter:

ANNONS

- Jag tycker om honom. Jag har alltid tyckt om honom. Jag vet inte om han blir vald, men jag tycker att han är en väldigt bra kille, en väldigt begåvad person, säger presidenten till The Sun.

Gillar även Hunt

Trump framstår även som positivt inställd till den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt.

- Japp, jag gillar honom också, säger Trump i intervjun.

Presidenten ger dock inte sitt officiella stöd till någon av Konservativa partiets kandidater till premiärministerposten.

Jeremy Corbyn reagerar mot uttalandet i ett inlägg som publicerats på Twitter och Facebook.

"President Trumps försök att bestämma vem som blir Storbritanniens nästa premiärminister är en helt och hållet oacceptabel inblandning i vår demokrati. Nästa premiärminister borde inte väljas av den amerikanske presidenten, inte heller av 100000 icke-representativa partimedlemmar, utan av det brittiska folket i allmänna val", skriver Corbyn i inlägget.

ANNONS

Inte kommenterat

Trump har tidigare uttalat sig positivt om Boris Johnson. Vid hans senaste besök i Storbritannien i juli 2018 sade Trump att han trodde att Johnson hade de nödvändiga färdigheterna för att bli premiärminister. Uttalandet kom strax efter det att Johnson avgått som utrikesminister i protest mot premiärminister Theresa Mays hantering av brexitfrågan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Johnson har inte kommenterat det senaste uttalandet om honom.

Premiärminister Theresa May tillkännagav nyligen att hon avgår som partiledare för Konservativa partiet den 7 juni sedan hon misslyckats med att få stöd i parlamentet för ett utträdesavtal med EU.

TT

ANNONS