Nya Kaledonien ligger öster om Australien.
Nya Kaledonien ligger öster om Australien.

Tsunamivågor efter skalv i Stilla havet

Ett kraftigt jordskalv nära ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet ledde till mindre tsunamivågor. Det finns inga rapporter om skador.

ANNONS
|

Jordbävningen, med magnitud 7,0, inträffade strax före klockan tio på måndagsmorgonen lokal tid. Skalvets centrum låg omkring sju mil öster om orten Tadine, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

En tsunamivarning utfärdades efter skalvet för möjliga farliga vågor inom 30 mil från skalvets centrum.

Mindre tsunamivågor sågs senare i Nya Kaledonien och i öriket Vanuatu, enligt flodvågsvarningscentrat PTWC. Vågorna kan ha varit upp till en meter höga. I Vanuatus södra delar uppmanades människor att ta sig från kustområdena till högre belägna platser.

I Australien, Nya Zeeland och på Hawaii fanns ingen risk för tsunamivågor, enligt lokala myndigheter.

Skalvet som orsakade tsunamivågorna var det andra inom loppet av tolv timmar i området, och det tredje den senaste månaden.

ANNONS

- Vi är lite rädda eftersom vi hade ett skalv i går kväll, och det här nya i dag var rätt kraftigt, säger Wayan Rigault, informationschef på ett hotell på ön Mare i Nya Kaledonien.

Nya Kaledonien, ett franskt territorium i sydvästra Stilla havet, ligger längs den så kallade Eldringen. Det är ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner där runt 90 procent av världens jordskalv inträffar.

TT-Reuters
ANNONS