Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyske EU-parlamentsledamoten Manfred Weber.

TT:s topptips: trio i täten

En tysk, en fransk och en danska. Och kanske en Timmermans. En spännande sommar väntar när EU ska enas om vem som ska bli ny ordförande för EU-kommissionen.

Även om EU-parlamentet gärna ser att jobbet går till någon av de så kallade toppkandidaterna finns det även starka namn utanför den listan. Här är tre män och tre kvinnor som kan ligga bra till.

Manfred Weber

46 år.Tysk EU-parlamentsledamot sedan 2004, för bayerska kristdemokraterna CSU. Kristdemokratiskt konservativa EPP:s gruppledare i parlamentet och även partigruppens toppkandidat i EU-valet.

Fördel: Stöds formellt av EU-parlamentets största partigrupp och även av egna förbundskanslern Angela Merkel.

Nackdel: Har aldrig ens suttit i en regering. Klarar han verkligen av att representera hela EU i möten med exempelvis USA:s Donald Trump?

Michel Barnier

68 år. Fransk politisk veteran på högersidan. Tidigare utrikes-, jordbruks-, EU- och miljöminister. EU-kommissionär i två omgångar 1999-2004 och 2010-14. OS-general 1992. EU:s chefsförhandlare om brexit sedan 2016.

Fördel: Hyllad för sin brexitinsats, erfaren från både regeringar och kommissionsarbete.

Nackdel: Inte formell toppkandidat. Viss tvekan också om ett så tungt land som Frankrike kan tillåtas inneha ordförandeposten i kommissionen.

Margrethe Vestager

51 år. Sedan 2014 EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Tidigare finansminister och vice statsminister i Danmark 2011-14, som partiledare för liberala Radikale Venstre. En av liberala Aldes sju olika toppkandidater i EU-valet.

Fördel: Har haft en tuff hållning mot monopol och multinationella storbolag. Många ser gärna en kvinna på EU:s toppost.

Nackdel: Har haft en tuff hållning mot monopol och multinationella storbolag. Kommer från ett icke-euroland.

Frans Timmermans

58 år. Sedan 2014 förste viceordförande i EU-kommissionen och tidigare nederländsk utrikesminister. Mångårig parlamentsledamot. Socialdemokratiska S&D:s toppkandidat i EU-valet.

Fördel: Populär, utåtriktad, erfaren och mångspråkig.

Nackdel: Kritiserad i flera östländer för kommissionens agerande i rättsstatsfrågor.

Dalia Grybauskaite

63 år. President i Litauen sedan 2009, men avgår inom kort efter att ha fullföljt sin andra mandatperiod. Dessförinnan EU-kommissionär från 2004. Tidigare finansminister. Har svart bälte i karate.

Fördel: Erfaren från både statsledning och kommissionsarbete. Tillhör den största högergruppen, EPP.

Nackdel: Ibland lite för frispråkig.

Angela Merkel

64 år. Förbundskansler i Tyskland sedan 2005 - men har redan aviserat att hon inte tänker ställa upp i nästa tyska val, 2022. Partiledare för kristdemokratiska CDU sedan 2000. Regelbundet utsedd till världens mäktigaste kvinna.

Fördel: Stor erfarenhet av att leda olika koalitioner. Skulle bli en oerhört stark kommissionsbas.

Nackdel: Få tror att hon egentligen är intresserad.