Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stelt möte i Bryssel mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump.

Tung träta mellan Trump och Tyskland

Lägg mer pengar på försvaret, är USA:s upprepade krav på övriga Nato-länder när försvarsalliansens ledare möts i Bryssel. President Trump tar i rejält – och skapar oro över sammanhållningen.

- Vi ska alltså beskydda er mot Ryssland, men ni betalar miljarder av dollar till Ryssland. Det är inte passande, fräser Donald Trump vid ett frukostmöte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel på onsdagsmorgonen.

Och han nöjer sig inte med det. Butterheten är tydlig över att flera europeiska Nato-länder inte når upp till försvarsalliansens mål om att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret.

Framför allt riktas ilskan mot Berlin.

- Tyskland är totalt kontrollerat av Ryssland. Enligt min mening är Tyskland en rysk gisslan eftersom de får så mycket av sin energi från Ryssland, säger Trump till en allt mer bleknande Stoltenberg.

"Inte bra"

Till och med den särskilt inbjudne samarbetsgästen, statsminister Stefan Löfven (S), suckar över de hårda orden.

- Den tonen som vi hör här och de olika replikskiftena – det är inte bra naturligtvis. Vi behöver stabilitet nu och lugn och mer av samarbete. Den försäkran om samarbete som det här är, är det viktigaste och måste vara det som är det övergripande, säger statsministern när han senare anländer till Bryssel.

- Här måste alla nu tänka till. Det vi behöver minst av allt nu är splittring, säger Löfven, som får delta i Nato-mötets arbetsmiddag med anledning av det särskilda samarbete som de 29 Nato-länderna har med Sverige och Finland.

Stelt möte

I ett försök att gjuta olja på vågorna höll Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ett eget möte under onsdagseftermiddagen vid sidan om det ordinarie toppmötet.

Tv-bilderna därifrån visar dock rejält bistra miner – även om orden som uttalas är betydligt mer återhållsamma.

- Vi har en fantastisk relation till Tyskland. Vi har haft ett väldigt bra möte. Vi diskuterar försvarsutgifter och vi talar om handel, hävdar en stram Trump.

- Vi är goda partner och vi önskar fortsätta samarbeta i framtiden, säger Merkel.

"Gör oss starkare"

På sin presskonferens efter mötet betonar ändå Nato-ledaren Stoltenberg att medlemsländerna drar åt samma håll, trots meningsskiljaktigheterna.

- Vi är oeniga om saker. Men det viktigaste är att vi har tagit beslut som för oss vidare och som gör oss starkare, säger Stoltenberg.

Bland onsdagens beslut finns satsningen på det nya "fyra gånger 30"-målet: att inom 30 dagar kunna sätta in 30 mekaniserade bataljoner, 30 flygskvadroner och 30 stridsfartyg, om det skulle behövas i ett krisläge.

En formell inbjudan ges också till Makedonien i syfte att inleda förhandlingar för att göra landet till Natos 30:e medlem, när – och om – namnbytet till Nordmakedonien blir definitivt.

Fyra procent?

Samtidigt fortsätter Donald Trump att vifta med sitt pengakrav. Inne på mötet förklarade han att försvarsutgifterna snarare borde ligga på det dubbla jämfört med dagens målsättning.

- Han föreslog att länderna inte bara ska nå upp i sina åtaganden om två procent av BNP, utan att de borde öka det till fyra procent, säger Vita husets taleskvinna Sarah Sanders enligt AFP.

Och via Twitter piskar Trump på ytterligare.

"USA betalar för Europas skydd och förlorar sedan miljarder på handeln. Måste betala två procent av BNP OMEDELBART", skriver USA-presidenten från Bryssel.