Tunisiens president Kaïs Saied, i mitten, leder ett möte med polis och militär på måndagen, dagen efter att han petat premiärministern.
Tunisiens president Kaïs Saied, i mitten, leder ett möte med polis och militär på måndagen, dagen efter att han petat premiärministern. Bild: Hedi Azouz/AP/TT

Tunisiens president fortsätter avskeda

Tunisiens president Kaïs Saied fortsätter att sparka höga tjänstemän. På onsdagen fick ytterligare ett antal gå – samtidigt som omvärldens oro för läget i landet växer.

ANNONS

President Saied sparkade på onsdagen ytterligare ett antal högt uppsatta tjänstemän, däribland chefen för statstelevisionen. Avskeden följer på att Saied i söndags avsatte landets premiärminister och pausade parlamentets arbete, vilket på måndagen följdes upp med att försvars- respektive justitieministern fick gå.

Kritiker i och utanför parlamentet jämställer presidentens agerande med en kupp, medan Saied själv åberopar grundlagens artikel 80, som under "extraordinära omständigheter" ger presidenten verkställande maktbefogenheter.

Vad dessa extraordinära omständigheter består i har inte preciserats men Saied sade sig i söndags vilja säkerställa att bevis för "brott mot Tunisien" inte försvinner.

Offensiv mot korruption?

I ett möte med landets största arbetsgivarorganisation antydde presidenten på onsdagskvällen en kommande offensiv mot korruption. 460 icke namngivna personer ska enligt presidenten ha stulit 13,5 miljarder dinarer, motsvarande 42 miljarder svenska kronor, och därigenom bidragit till att skapa den ekonomiska krisen i landet.

ANNONS

– Jag föreslår en förlikning med affärsmän som varit involverade i att plundra folkets pengar eller smitit från skatter. De kan engagera sig i projekt i stället för att åtalas och fängslas, sade Saied enligt en video från mötet som distribuerades av presidentkansliet.

Illegal finansiering

Tidigare under onsdagen hade justitiedepartementet meddelat att det öppnar en utredning om illegal kampanjfinansiering mot bland andra parlamentets största parti Ennahdas, som den petade premiärministern Hichem Mechichi tillhör.

Saied har även temporärt tagit bort parlamentsledamöternas immunitet, vilket väckt spekulationer om att rättsprocesser mot politiska motståndare är att vänta.

Presidenten har vidare utlyst nattliga utegångsförbud i städerna, samt förbud för fler än tre personer att samlas på allmänna platser. Såväl EU som USA har uttryckt oro över utvecklingen i landet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS