Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanska styrkor patrullerar området kring staden Manbij i norra Syrien. Arkivbild.

Turkiet avvisar fransk medling med kurder

Turkiet vill inte ha Frankrikes hjälp att medla med de kurdiska styrkorna.

Frankrikes president Emmanuel Macron har erbjudit sig att agera medlare mellan Turkiet och SDF-alliansen, enligt Elyséepalatset. Men någon sådan medling är Turkiet inte intresserad av. Erdogan säger att Frankrike inte ska komma till Turkiet och be om hjälp när Frankrike fylls av terrorister som uppmuntrats av den franska politiken.

Samtidigt tillbakavisar Frankrike uppgifter om att man planerar att skicka en styrka för att stödja kurderna.

"Frankrike planerar inte någon ny militärinsats på marken i norra Syrien vid sidan om den internationella koalitionen mot Daesh", skriver Macrons administration i ett uttalande, syftande på extremistgruppen IS.

En företrädare för YPG-milisen uppgav innan dess att Frankrike sagt sig vara berett att skicka styrkor till Manbij för att delta i kampen mot IS.

Utökar offensiven

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nyligen meddelat att turkiska styrkor kommer att utöka offensiven i kurdiska Afrin norra Syrien till att omfatta även Manbij och de kurdiska nordöstra delarna av Syrien. Syftet ska vara att driva ut YPG-milisen, som Ankara jämställer med den terrorstämplade PKK-gerillan.

Samtidigt kommer uttalanden från USA:s president Donald Trump om landets insats i Syrien, som orsakar huvudbry, inte minst i de egna leden.

USA:s militära styrkor kommer att dra sig tillbaka från Syrien inom kort, sade Trump vid ett tal i Richfield i Ohio. Något som kom som en överraskning för amerikanska UD.

- Vi bankar skiten ur Isis. Vi kommer att lämna Syrien, typ, väldigt snart, sade Trump enligt CBS News , med syftning på IS.

- Låt andra ta hand om det nu.

Men vid en presskonferens på torsdagen sade utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert att hon inte kände till något beslut om att dra sig ur Syrien.

2 000 soldater

I december förra året uppgav Pentagon att omkring 2 000 amerikanska soldater befinner sig i Syrien, där de bland annat stödjer den kurddominerade SDF-alliansen i området kring staden Manbij, i de kurdiska områdena öster om floden Eufrat samt söderut i provinserna al-Raqqa och Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

Med USA:s hjälp lyckades bland annat SDF driva ut IS från terrorrörelsens självutnämnda huvudstad al-Raqqa.