Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, till vänster, i samspråk med sin amerikanske motpart Mike Pompeo i Ankara i oktober.

Turkiet: Går in i Syrien trots USA-närvaro

Turkiet är redo att inleda en offensiv mot kurdiska styrkor i Syrien även om USA dröjer med att dra tillbaka sina soldater från landet, hotar utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Utspelet kommer sedan USA begärt att Turkiet garanterar kurdstyrkornas säkerhet.

- Om tillbakadragandet ställs in med löjliga förklaringar såsom att turkarna massakrerar kurderna, vilket inte speglar verkligheten, kommer vi att verkställa detta beslut, säger Cavusoglu in en intervju med tv-kanalen NTV.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare aviserat en militär insats mot de kurdkontrollerade områdena i norra Syrien och deklarerat att de kurdiska YPG-styrkorna ska bort från landet.

USA har beväpnat, tränat och gett understöd till oppositionella i huvudsak kurdiska styrkor som stridit mot terrorgruppen IS i Syrien. Turkiet ser samma styrkor som ett hot och en förlängning av den kurdiska PKK-gerillan, som man betraktar som en terrororganisation.

USA:s president Donald Trump meddelade överraskande i december att USA:s soldater ska dras tillbaka från Syrien. Men det är oklart när det ska ske.