Turkiet: Khashoggi ströps på konsulatet

Journalisten Jamal Khashoggi ströps strax efter det att han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Det hävdar den turkiske chefsåklagaren Irfan Fidan. Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt varnar för konsekvenser om uppgifterna skulle stämma.

ANNONS
|

Efter det misstänkta mordet ska Khashoggi ha styckats. Därefter ska mördarna ha gjort sig av med kvarlevorna, skrev Irfan Fidans stab i ett uttalande på onsdagen, rapporterar flera medier som hänvisar till mediebolaget CNN Türk. Uppgifterna strider delvis mot tidigare uppgifter från anonyma källor i turkiska medier om att Khashoggi bland annat ska ha torterats före sin död.

Brottet var planerat enligt åklagarmyndigheten, rapporterar CNN Türk.

Ömer Celik, talesperson för det regerande partiet AKP, sade senare i en av de starkaste anklagelserna mot Riyad hittills att mordet på Khashoggi aldrig hade kunnat utföras utan order från väldigt hög nivå.

Tidigare under dagen uppgavs Saudiarabiens chefsåklagare Saud al-Mojab – som rest till Istanbul med anledning av utredningen av det misstänkta mordet – ha slutfört sitt arbete i Turkiet, rapporterar turkiska NTV.

ANNONS

"Inga resultat"

al-Mojab undersökte det saudiska konsulatet i Istanbul där Khashoggi tros ha mördats, skriver nyhetsbyrån Reuters. Han träffade också sin turkiske kollega och landets underrättelsetjänst.

Men mötet i Istanbul med al-Mojab ledde enligt Turkiets chefsåklagare Irfan Fidan inte till några konkreta resultat, trots att Riyad hade lovat besvara Ankaras frågor samma dag, skriver CNN Türk.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger efter de senaste uppgifterna i turkiska medier att relationen med Saudiarabien kommer att påverkas om de visar sig stämma. Han säger också att det kan leda till åtgärder mot kungadömet.

- Vi måste bara vara mycket försiktiga med varje åtgärd vi vidtar så att det inte leder till några oavsiktliga konsekvenser, säger han och betonar att vissa åtgärder skulle kunna påverka Storbritannien vad gäller jobb och ekonomi, skriver Reuters.

Slutar sälja vapendelar

Schweiz regering meddelade också på onsdagen att landet avbryter sin försäljning av vapendelar till Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån AFP.

Khashoggi, som levt i exil i USA sedan 2017, försvann efter att han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Efter att i flera veckor ha nekat till kännedom om vad som hänt Khashoggi påstod Saudiarabien att han dödats i ett slagsmål inne på konsulatet. I nästa version sade saudierna att det tycks röra sig om ett planerat mord.

ANNONS

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har krävt en oberoende utredning av händelsen, tillsammans med internationella experter.

TT

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han påstods ha dött i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS