Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rök stiger från ett område i al-Raqqa i nordöstra Syrien efter ett flyganfall. Arkivbild.

Turkiet offentliggjorde USA-baser i Syrien

USA reagerar med ilska efter att en statlig nyhetsbyrå i Turkiet avslöjat platser för amerikanska militära posteringar i norra Syrien. Enligt Pentagon kan det innebära fara för liv. Turkiets regering förnekar inblandning.

Nyhetsbyrån Anatolia offentliggjorde en rapport i måndags med information om tio amerikanska militära anläggningar, och i vissa fall detaljer om storleken på amerikanska och franska specialstyrkor på plats.

Pentagons talesperson Adrian Rankine-Galloway säger att det offentligjorda materialet utsätter koalitionsstyrkorna för en "onödig risk".

- Även om vi inte kan verifiera de källor som bidrog till denna historia, skulle vi vara mycket oroade över om personer från en Nato-allierad medvetet skulle äventyra våra styrkor genom att släppa känslig information, säger Rankine-Galloway.

- Vi har framfört våra farhågor till Turkiets regering, tillägger han, och säger att Pentagon inte kommer att kommentera om den information som nyhetsbyrån har släppt är korrekt.

Turkiet nekar till inblandning. Ibrahim Kalin, talesperson för president Recep Tayyip Erdogan, säger att nyhetsbyrån använt sina egna källor och inte fått någon information från regeringen.

- Det kommer absolut inte på fråga att vi skulle vilja riskera våra allierades soldater och personal, var de än är, i Syrien eller Irak eller någon annanstans, säger han.