Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, och Finlands president Sauli Niinisto skakar hand med varandra i samband Niinisto besökte Ankara den 17 mars. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, och Finlands president Sauli Niinisto skakar hand med varandra i samband Niinisto besökte Ankara den 17 mars. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiet säger ja till Finland i Nato

Turkiets parlament röstar ja till Finlands medlemskap i Nato. 276 ledamöter röstade för det finländska medlemskapet. Ingen röstade mot.

ANNONS

Finlands president Sauli Niinistö skriver på Twitter och tackar Natoländerna.

"Jag vill tacka var och en av dem för deras förtroende och stöd. Finland kommer att vara en stark och kapabel allierad som engagerar sig i alliansens säkerhet. Finland är nu redo att gå med i Nato. Vi ser fram emot att välkomna Sverige som medlem så snart som möjligt."

Även Finlands statsminister Sanna Marin uttrycker sin tacksamhet på Twitter.

"Alla medlemsländer har ratificerat Finlands ansökan, och Finland går med i Nato", skriver hon.

"Finland står även framöver vid Sveriges sida och stöder dess medlemskapsansökan."

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar Turkiets beslut.

ANNONS

"Detta kommer att göra hela Natofamiljen starkare och säkrare", skriver han på Twitter.

Den 17 mars meddelade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att man är redo att godkänna Finland, men inte Sverige.

Sverige och Finland ansökte i maj 2022 samtidigt om att gå med i Nato och blev i somras gemensamt inbjudna. Ambitionen var att gå hand i hand genom hela ratificeringsprocessen.

För Sveriges del fattas ratificering från såväl Ungern som Turkiet. Hittills har inga datum satts för när besluten kan fattas.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS