Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.

Turkiet söker Moskvas stöd för insats i Afrin

Turkiet fortsätter att hota med militär intervention i Afrin i Syrien där USA utbildar en ny kurdisk gränsstyrka. Turkiet skickar sin militärchef till Moskva för att söka grönt ljus för militärinsatsen, medan Damaskus hotar att svara med stridsflyg.

Turkiets militärchef Hulusi Akar har rest till Moskva, i syfte att få ryskt stöd för att turkiskt stridsflyg ska delta i insatsen i Afrin, enligt utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Uttalandet är den starkaste signalen hittills om att Turkiet planerar militära angrepp mot Afrin.

Den USA-ledda allians som har kämpat mot terrorstämplade IS har meddelat att den utbildar en ny styrka om 30 000 personer som ska säkra gränserna i det område i norra och östra Syrien som kontrolleras av SDF-styrkan, som domineras av den kurdiska YPG-milisen.

Ilska i Ankara

Turkiet är rasande över tilltaget, eftersom Ankara betraktar YPG som en terrororganisation med kopplingar till den kurdiska PKK-gerillan.

President Recep Tayyip Erdogan har beskrivit gränsstyrkan som en "terrorarmé" och meddelat att en turkisk intervention i Afrin i nordvästra Syrien är nödvändig för att motverka det hot som man anser att YPG utgör.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har träffat sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu för att reda ut frågan, som Washington anser har beskrivits på ett felaktigt sätt. Det handlar enligt Washington inte om någon armé – utan syftet är att bibehålla stabiliteten i de områden som IS-jihadister har körts ut ifrån.

Men i en intervju med CNN Türk meddelar Cavusoglu att förklaringen inte är tillfredsställande, att planerna att ingripa kvarstår samt att misstron mot USA fortsätter.

Damaskus varnar

Den syriska regeringen varnar dock Turkiet för att inleda en militär operation i Afrin. Enligt vice utrikesminister Faisal Meqdad står landets stridsflyg redo att svara på en sådan attack.

- En stridsåtgärd i Afrin-området kommer att betraktas som ett angrep från den turkiska armén, säger ministern i en kommentar som sänds i syriska statliga medier.