Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tolga, som egentligen heter något annat, säger att han torterades i flera månader 2017 i ett hemligt fängelse i Turkiets huvudstad Ankara.

Turkisk motattack efter tortyravslöjande

Medier som har avslöjat hur Turkiet bedriver kidnappningar och tortyr i hemliga fängelser ljuger och har lierat sig med bland andra predikanten Fethullah Gülen och den kurdiska PKK-gerillan, påstår regeringsvänlig press.

"De har gått till attack", skriver turkiska tidningen Yeni Safak på sitt omslag. Detta sedan nio internationella medier, däribland svenska TT, i veckan rapporterat om hur Turkiet kidnappar och torterar anhängare till predikanten Fethullah Gülen i hemliga fängelser.

President Recep Tayyip Erdogans regering har valt att inte kommentera mediernas granskning, som samordnades av den ansedda tyska redaktionen Correctiv. Yeni Safak påstår dock att Correctiv står nära både den kurdiska PKK-gerillan, Gülenrörelsen och den amerikansk-ungerske finansmannen George Soros, vars stiftelse är en av många finansiärer av den tyska redaktionen.

"En jätteskandal"

Flera tyska politiker reagerar starkt mot Turkiet. Omid Nouripour, parlamentariker för De gröna, påpekar att landet har haft hemliga fängelser förr:

- Om de finns nu igen så är det en jätteskandal som hör hemma på det internationella samfundets dagordning.

Dagens Nyheter skrev i onsdags på ledarplats apropå avslöjandet att "Saudiarabiens mord på en journalist i Istanbul har med rätta fördömts av Erdogan. Men hans egna meriter på området mänskliga rättigheter är hårresande."

Saudisk skadeglädje

DN syftar på mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, och som den saudiska regimen anklagas för.

Erdogan har plockat utrikespolitiska poäng på sin hårda öppna kritik mot Saudiarabien. Men i sociala medier uttrycker nu sympatisörer med den saudiska kungafamiljen skadeglädje när uppmärksamhet återigen riktas mot människorättskränkningar i Turkiet.