Turnbull kämpar för politisk överlevnad

Orosmolnen hopar sig för Australiens premiärminister Malcolm Turnbull, som på nytt tvingats överge tunga reformplaner. Samtidigt kämpar han mot utmanare inom de egna leden.

ANNONS
|

Efter en period av missnöje med premiärministerns insatser på posten ställde han på tisdagen sin plats till förfogande vid ett möte med sitt eget parti, Liberalerna. Turnbull vann visserligen drabbningen mot utmanaren, inrikesminister Peter Dutton, med siffrorna 48–35.

Men den knappa vinstmarginalen innebär att Dutton fått blodvittring. Han behöver nu bara vinna över sju kollegor för att snuva Turnbull på ledarskapet.

- Jag för samtal med kollegor, det sticker jag inte under stol med, säger Dutton i en intervju med radiokanalen 3AW Radio.

ANNONS

Kräver ny omröstning

Redan nu har Duttons anhängare inom partiet börjat skicka runt en petition med krav på en ny partiledaromröstning, rapporterar tidningen The Australian.

Dutton har efter tisdagens omröstning lämnat posten som inrikesminister. Och ytterligare nio ministrar, däribland sjukvårdsministern och handelsministern, överväger att följa hans exempel, enligt en rundringning av lokala medier.

Hittills har Turnbull dock enbart skrivit under två avgångsansökningar, Duttons och biståndsministern Concetta Fierravanti-Wells. Premiärministern säger sig ha fått försäkran om fortsatt lojalitet från resten av sitt kabinett.

Svår vecka

Efter flera månader av låga opinionssiffror djupnade premiärministerns kris på måndagen, då han efter motstånd från de egna leden släppte sina planer på att lagstifta om utsläppsmål. På onsdagen kom ytterligare ett bakslag då senaten sade nej till förslaget att sänka företagsskatten från 30 till 25 procent – som visat sig impopulärt i ett land med rekordhöga bolagsvinster men inbromsade löneökningar.

Turnbull lovar efter nederlaget att släppa förslaget.

Även Dutton bedöms dock få det tufft om han lyckas ta över premiärministerposten. Hans hårdföra konservativa inriktning gör honom impopulär bland mer moderata mitten-högerväljarna.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Turnbulls regering

Malcolm Turnbull tog över premiärministerposten i Australien 2015, sedan han vunnit en partiledaromröstning i Liberala partiet mot den dåvarande premiärministern Tony Abbott som plågats av låga opinionssiffror.

Efter ett halvår på posten utlyste Turnbull ett tidigarelagt parlamentsval, som hölls i juli 2016. Det blev dock en besvikelse för honom och Liberala partiet, som förlorade flera mandat i representanthuset vilket innebar att regeringskoalitionen enbart nådde majoritet med ett mandat.

Den ställningen i parlamentet, liksom spänningar inom det egna partiet, har gett Turnbull en svår tid vid makten. Han har tvingats göra flera eftergifter åt den mer konservativa falangen inom partiet, däribland i frågan om samkönade äktenskap som kunde legaliseras först efter en folkomröstning.

Källa: Landguiden

ANNONS