Kvinnor i Perus huvudstad. Arkivbild från Internationella kvinnodagen 8 mars.
Kvinnor i Perus huvudstad. Arkivbild från Internationella kvinnodagen 8 mars. Bild: Martin Mejia/AP/TT

Tusental kvinnor och flickor saknas i Peru

ANNONS
|

Över 3 400 kvinnor och flickor i Peru har rapporterats saknade under årets första fyra månader, enligt ombudsmannens kansli i det sydamerikanska landet. Ungefär 1 900 är återfunna medan 1 500 fortfarande är borta.

Antalet finns beskrivna i kansliets aktuella rapport "Vad hände med dem?".

Biträdande ombudsman Isabel Ortiz anser att staten inte prioriterar rätt för att komma till rätta med problemet som mestadels handlar om kidnappningar.

– Försvinnandena borde klassificeras som ett tillstånd av omedelbar fara, säger hon.

Förra året rapporterades nästan 5 400 kvinnor, framför allt flickor och tonåringar, försvunna vilket var 9,7 procent lägre än 2021.

Enligt flera feministiska frivilligorganisationer undersöker inte åklagare och polis många fall tillräckligt eftersom de tror att försvinnandena är frivilliga.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS