Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg håller tal i Bryssel, omgiven av andra unga klimataktivister som belgiska Kyra Gantois (till vänster) och tyska Luisa Neubauer (till höger).

Tusentals marscherade med Greta

Omsvärmad och beundrad tog klimataktivisten Greta Thunberg Bryssel med storm. Budskapet från 16-åringen är bistert: Vi har inget val.

Svenskan omsvärmades som rena popstjärnan när hon anlände till den järnvägsstation i Bryssel där stadens nu sedvanliga torsdagsdemonstrationer utgår ifrån.

Sex veckor i rad har unga belgare marscherat för klimatet, med Greta Thunberg och hennes skolstrejk som inspiration.

Nu fanns i princip alla landets tv-kanaler, tidningar och andra massmedier på plats när svenskan själv kom på besök.

Omkring 7 500 unga marscherade – samtidigt som 3 000 vandrade i Genk, 5 000 i Gent och mängder av andra i både små och stora städer runt om i landet.

- Alldeles för länge har makthavarna kommit undan med att inte bry sig om klimatkrisen. Men vi ska fortsätta strejka tills de gör något, sade Thunberg från ett podium efter demonstrationen i Bryssel.

"Har gjort läxan"

Redan vid ett EU-seminarium om framtidsfrågor gav hon dessförinnan svidande kritik till de styrande i vuxenvärlden.

- Vi skolstrejkar för att vi har gjort vår läxa. När man har gjort det så förstår man att vi behöver en ny politik, en ny ekonomi. Om ni hade gjort er läxa så förstår ni att vi inte har något val. Om vi misslyckas kommer alla våra andra framsteg att vara onödiga, sade 16-åringen.

På samma seminarium talade även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, bland annat om stora klimatinvesteringar i nästa långtidsbudget.

Fast Thunberg var inte så imponerad.

- Han bytte ämne ganska snabbt, konstaterade hon på en pressträff efteråt.

Prata med forskarna!

Uppmärksamheten i Belgien har varit enorm inför Thunbergs besök. De senaste veckornas demonstrationer har som mest lockat långt över 30 000 deltagare i Bryssel.

Samtidigt har ungdomarna anklagats för att låta sig utnyttjas politiskt – något som de dock slår ifrån sig.

- Vi har inga manifest eller krav. Vi står bara enade bakom vetenskapen. Vi vet att de flesta politikerna inte vill tala med oss. Det är bra – för vi vill inte prata med dem heller. Vi vill att de pratar med forskarna i stället och lyssnar till dem, för vi upprepar bara vad de har sagt i årtionden, talade Thunberg.

Till Frankrike

Trots klimatoron känner hon ändå en viss optimism.

- Det är otroligt att det här har spridit sig så långt och fort. Vi gör våra röster hörda. Det är väldigt hoppfullt, sade hon på sin pressträff efter seminariet.

TT: Hur länge kommer ni att hålla på?

- Jag kommer att fortsätta varje fredag till Sverige är i fas med Parisöverenskommelsen, sade Thunberg och fick liknande löften från sina medaktivister.

- Det handlar inte om när vi ska sluta – utan när politikerna ska börja, sade belgiska Anuna De Wever.

- Vi måste stoppa den här krisen. Vi måste få varje val framöver att handla om klimatet, sade tyska Luisa Neubauer.

Efter Belgien åker Greta Thunberg vidare till Frankrike för ytterligare klimatdemonstrationer under fredagen.