Martin Schulz under partikongressen i Berlin.
Martin Schulz under partikongressen i Berlin.

Tyska socialdemokrater ska prata med Merkel

Ledaren för de tyska socialdemokraterna Martin Schulz tycker att man borde ha som mål att skapa Europas förenta stater till 2025. Han vill också att hans parti öppnar för att samarbeta med Merkels konservativa parti – och nu har partiet sagt ja till koalitionsförhandlingar.

ANNONS
|

I en omröstning på torsdagen har de tyska socialdemokraterna (SPD) sagt ja till att partiledningen ska inleda samtal med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. Nu kan partiledningen, med medlemmarnas välsignelse, bland annat välja mellan att avhandla formandet av en ny stor koalition, att ha mer informellt samarbete eller att garantera Merkel att SPD ska tolerera en minoritetsregering genom att inte rösta emot lagförslag i parlamentet.

Partiledaren manade

Omröstningen hölls under SPD:s kongress i Berlin, efter att partiordförande Martin Schulz uppmanat delegaterna att öppna upp för samtal med kristdemokraterna.

- Vi måste inte regera till vilket pris som helst, men vi bör inte heller avstå från att styra under några omständigheter. Det som spelar roll är vad vi kan tillföra, sade Martin Schulz.

ANNONS

- Vår stat måste bli starkare, vår stat måste bli bättre! För detta behövs SPD.

Federalt Europa

Merkel och hennes parti CDU gick skadskjutna ur parlamentsvalet i september, liksom SPD. Hennes försök att skapa en koalitionsregering med liberalerna och miljöpartiet De gröna misslyckades sedan.

Martin Schulz sade också vid kongressen att man inom EU borde komma överens om ett nytt konstitutionellt fördrag som skapar ett federalt Europa. Ett Europas förenta stater som för en gemensam politik inom områdena inhemsk och utländsk säkerhet, skattefrågor samt asyl och internationell utveckling.

Han tillade också att de som inte vill skriva under en ny europeisk konstitution måste lämna EU.

TT-Reuters

ANNONS