Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En pansarterrängbil tillverkad av det till hälften statligt ägda, finländska Patria. Arkivbild.

Uganda: Journalist tros gripen i Patria-härva

En ugandisk journalist som rapporterat om en finländsk vapenlobbyists död i Uganda, har med sannolikhet gripits av den ugandiska säkerhetstjänsten, rapporterar Yle.

Journalisten Charles Etukuri kidnappades av beväpnade män i kamouflagekläder utanför tidningens redaktion i tisdags. Hans arbetsgivare, tidningen New Vision, twittrar på lördag att Etukuri befinner sig hos säkerhetstjänsten, och kräver att han släpps fri.

Etukuri har i en artikel insinuerat att säkerhetstjänsten i Uganda var inblandad i en finsk affärsmans död. Den 41-årige finländaren var i Uganda för att marknadsföra den finländska krigsmaterieltillverkaren Patrias produkter, trots att det råder exportförbud av vapen till Uganda. Han hittades död på sitt hotellrum i Kampala den 5 februari. Händelsen utreds av ugandisk polis som mord.

41-åringen reste tillsammans med en finländsk ex-minister, som kommit med olika förklaringar till resans syfte, enligt Yle.

Två direktörer på Patria har avgått sedan dess.

Ugandiska medier rapporterade samtidigt om en svensk medborgare som hittades död på ett hotell dagen innan finländaren. Det är enligt Yle oklart om det finns en koppling.