Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland. Arkivbild.
Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland. Arkivbild.

Ukraina bojkottar Europarådet i protest

Den ukrainska delegationen lämnar i protest Europarådets parlamentariska församling. Detta efter att rådet formellt röstat ja till att Ryssland åter ska få delta i dess arbete – fem år efter den ryska annekteringen av Krimhalvön.

ANNONS
|

- Jag är besviken över PACE:s beslut, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Med siffrorna 118–62 beslutade medlemmarna i Europarådets parlamentariska församling (PACE) att en rysk delegation ska få delta i onsdagens val av en ny generalsekreterare.

"Uppfyller inte huvudkraven"

Europarådet inriktar sig på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter och Zelenskyj anser inte att Ryssland borde få delta i PACE innan landet "uppfyller församlingens huvudkrav".

ANNONS

I förra veckan försökte Zelenskyj övertyga såväl Frankrikes president Emmanuel Macron som Tysklands förbundskansler Angela Merkel om saken, säger han.

- Det är synd att våra europeiska samarbetspartner inte lyssnade på oss.

Dmitrij Peskov, talesperson för Rysslands president Vladimir Putin, anser att Europarådets besked är mycket positivt.

- PACE kan inte verka fullt ut utan Rysslands deltagande, säger Peskov.

Ja från svensk S-representant

Den ukrainske parlamentsledamoten Volodymyr Ariev, som leder landets delegation, skriver i ett inlägg på Facebook att Ukraina inte kommer att bidra med något arbete i PACE så länge det inte är kopplat till att minska den ryska delegationens rättigheter.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling.

Fem svenska ledamöter var på plats vid omröstningen och endast en av dem, Socialdemokraternas Ola Möller som var den ende från sitt parti på plats i egenskap av suppleant, röstade ja. De övriga – två moderater, en sverigedemokrat och en vänsterpartist – röstade nej.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Europarådet

Europarådet är ett mellanstatligt samarbetsorgan som inriktar sig på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, med Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna som rättesnöre. Det grundades 1949 och är baserat i franska Strasbourg.

I dag har rådet totalt 47 medlemsstater, inklusive samtliga EU-medlemmar och länder österut som Ryssland, Turkiet, Ukraina, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Flera utomeuropeiska stater har observatörsstatus.

Europarådet har en parlamentarisk församling (PACE) med 324 ordinarie ledamöter, samt lika många suppleanter, som väljs in från respektive medlemsstats parlament. Sverige har 6 ordinarie ledamöter.

En annan del av organisationen är Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Europarådets beslutsfattande ministerkommitté består av medlemsstaternas utrikesministrar, som bistås av expertgrupper. Kommitténs ordförandeskap roteras mellan medlemmarna på halvårsbasis.

Norges tidigare statsminister Thorbjørn Jagland är Europarådets generalsekreterare och han är inne på sin andra mandatperiod.

Källa: Europarådets hemsida, NE, med flera

ANNONS