Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningsarbetare vid rasade hus i Charkiv, i nordöstra Ukraina, på fredagen. Landets inrikesminister säger att det troligtvis finns en stor mängd minor och granater i landet som inte har detonerat.
Räddningsarbetare vid rasade hus i Charkiv, i nordöstra Ukraina, på fredagen. Landets inrikesminister säger att det troligtvis finns en stor mängd minor och granater i landet som inte har detonerat. Bild: Andrew Marienko/AP/TT

Ukraina: Kommer ta år att minröja

Ukrainas inrikesminister Denys Monastyrskyj säger till AP att det kommer att ta år att desarmera odetonerade granater och minor i landet.

– Ett stort antal granater och minor har avfyrats mot Ukraina och en stor del av dem har inte exploderat, de ligger kvar under spillrorna och utgör ett verkligt hot, säger Monastyrskyj.

Utöver det som har avfyrats av de ryska styrkorna har även ukrainska soldater placerat ut landminor vid broar, flygplatser och annan viktig infrastruktur för att förhindra att de används av Ryssland. Monastyrskyj säger att man kommer att behöva internationell hjälp med minröjning när kriget är över.

– Vi kommer inte att kunna ta bort minorna från hela det territoriet, så jag har bett våra internationella partner och kollegor från Europeiska unionen samt USA att förbereda expertgrupper, säger han.