Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland planerar att ta östra och södra Ukraina. Bild: Petros Giannakouris
Ryssland planerar att ta östra och södra Ukraina. Bild: Petros Giannakouris

Ukraina stärker sitt försvar i öst och söder

Ryssland uppges ha omprövat sin krigsstrategi i Ukraina och ska i stället fokusera på att överta regioner i östra och södra delarna av landet, så som Donbass, rapporterar CNN. Och enligt amerikanska och ukrainska tjänstemän väntas Ryssland hålla i en segerparad den 9 maj.

Under krigets gång har Ryssland mött ett hårt motstånd och inte kunnat behålla kontrollen över områden i Ukraina som de tidigare har försökt överta, rapporterar CNN som hänvisar till uppgifter från amerikanska tjänstemän.

Det var senast under lördagen som Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Malyar gick ut med att Ukraina återigen tagit kontroll över hela Kiev-regionen.

Under natten till söndag bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgifterna och sade samtidigt att de nu ska stärka sitt försvar i öst och söder.

– Vi är medvetna om att fienden har omprövat sin strategi och trycket på öst har ökat. Hur ser de ryska truppernas mål ut? De vill överta både Donbass och södra Ukraina, sade Zelenskyj i sitt tal.

USA:s källor: Ska ta över öst innan maj

Storbritanniens försvarsdepartement har tidigare också sagt att man har sett att den ryska flygaktiviteten numera är koncentrerad i den sydöstra delen av Ukraina. Men de ryska flygplanen ska fortfarande vara sårbara för luftvärnssystem med kort- och medelräckvidd.

LÄS MER: Ukraina: Hela Kiev befriat från ryska styrkor

Enligt de amerikanska tjänstemännen befinner sig Putin i en allt mer pressad situation – och av just den anledningen väljer han att fokusera på östra Ukraina – där han med större sannolikhet kan uppnå en seger.

Uppgifter om en segerdag

Enligt en amerikansk tjänsteman väntas Rysslands segerdag infalla den 9 maj. Det är en dag som är bekant för många länder som vanligtvis brukar fira freden efter andra världskriget. Ryssland brukar fira med en stor parad med soldater och vapen i Moskva.

LÄS MER: De var sovjetiska medborgare – nu är de Putins måltavlor

Några andra tjänstemän konstaterar samtidigt att Putin kanske inte uppnår en seger just den dagen.

– Putin kommer att ha en segerparad den 9 maj, oavsett hur kriget eller fredssamtalen går, sade en europeisk försvarstjänsteman, till CNN.

På torsdagen sade Ukrainas tjänstemän att Putins mål har varit att ha en segerparad för kriget den 9 maj.

LÄS MER: Uppgifter: Putin vet att rådgivarna ljuger för honom