Ett flervåningshus med bostäder i Kiev träffades i ett ryskt drönaranfall under natten. Anfallet beskrivs av Ukraina som det största i sitt slag hittills under kriget.
Ett flervåningshus med bostäder i Kiev träffades i ett ryskt drönaranfall under natten. Anfallet beskrivs av Ukraina som det största i sitt slag hittills under kriget. Bild: Vasilisa Stepanenko/AP/TT

Ukraina: Stort drönaranfall mot Kiev

Ryssland anföll Ukraina med "rekordmånga" drönare under natten, enligt Ukraina. De flesta riktades mot Kiev där två personer uppges ha blivit dödade.

ANNONS

Totalt 54 så kallade kamikazedrönare störtade mot Ukraina under natten, enligt det ukrainska flygvapnet, som beskriver det som rekordmånga i sammanhanget.

Enligt flygvapnet sköts 52 av de 54 drönarna ned. Andra militära uppgiftslämnare säger att minst 40 sköts ned. Resterna av nedskjutna drönare uppges i flera fall ha orsakat skador och bränder när de slagit ned på marken.

I en storbrand som bröt ut i ett handelsområde dog minst en person, enligt de ukrainska myndigheterna. I ett annat fall föll resterna av en drönare ned på ett sjuvåningshus, där en person dödades och en skadades.

"En 35-årig kvinna vårdas på sjukhus, en 42-årig man har dött", skrev Kievs borgmästare Vitalij Klytjko om den senare incidenten i ett inlägg på Telegram.

ANNONS

Kiev firar på söndagen en årsdag för stadens grundande, med hänvisning till historiska uppgifter om att den grundades som en handelsplats redan på 400-talet och fyller 1 541 år.

"Ukrainas historia har under lång tid irriterat de osäkra ryssarna", skriver Andrij Jermak, topprådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram efter nattens drönaranfall.

I Charkivs län i nordöstra Ukraina meddelar guvernören Oleh Synjehubov att två personer, en man och en kvinna som bägge var i 60-årsåldern, har dödats av beskjutning vid två skilda tillfällen.

Det här är deras kontor. Männen letar igenom rasmassor efter nattens ryska drönaranfall mot Kiev.
Det här är deras kontor. Männen letar igenom rasmassor efter nattens ryska drönaranfall mot Kiev. Bild: Vasilisa Stepanenko/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS