Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ukrainsk soldat nära frontlinjen där proryska separatister bekämpats i kriget i östra Ukraina.

Ukraina vill att Nato skickar fartyg

Ukrainas president Petro Porosjenko vill att Nato skickar flottstyrkor till Azovska sjön och söker ökat stöd från europeiska ledare.

I en artikel publicerad i den tyska tidningen Bild uppmanar Ukrainas president Petro Porosjenko europeiska ledare att visa större stöd för landet. Han ber även Nato att skicka fartyg till Azovska sjön för att undsätta Ukraina och öka säkerheten.

Utrikesministrarna från Natos 29 medlemsländer kommer möta sin ukrainska motpart, Pavlo Klimkin, nästa vecka och då kommer konflikten med Ryssland diskuteras. Det meddelade Oana Lungescu, talesperson för försvarsalliansen.

Hon kommenterade inte den ukrainska presidentens krav direkt men påpekade att Nato sedan Rysslands annektering av Krim 2014 har utökat sin militära närvaro i Svarta havet.

Merkel manar till lugn

Upptrappningen runt Azovska sjön började i söndags när Ryssland beslagtog tre ukrainska örlogsfartyg och deras besättningar i sundet i Svarta havet. Enligt Moskva hade fartygen kränkt ryskt territorialvatten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som talade vid ett tysk-ukrainskt affärsforum, anklagade Ryssland för att ligga bakom de ökade spänningarna länderna emellan. Men hon manade också till försiktighet.

- Vi ber även Ukraina att vara förnuftiga för vi vet att en lösning bara kan nås genom att föra dialog och vara resonabla. För det finns ingen militär lösning av dessa dispyter, sade Merkel.

Undantagstillstånd

Under onsdagen undertecknade Ukrainas president en lag om undantagstillstånd i landet. Efter beskedet gräver ukrainska soldater skyttegravar och packar ryggsäckarna med nödransoner och ammunition.

Även om soldaterna stridit sedan 2014 mot proryska rebeller i östra Ukraina innebär beslutet en upptrappning.

- Under undantagstillståndet så håller vi noga uppsikt över fienden. Vi har satt upp flera observationsposter, säger soldaten Timokha, som är posterad i närheten av Azovska sjön.