Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den försvunne saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.

Uppgift: Khashoggi styckades på konsulatet

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis dödades och styckades för två veckor sedan inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul, uppger en turkisk myndighetskälla för tv-bolaget CNN.

Det finns ingen officiell bekräftelse på uppgifterna. Även den amerikanska nyhetsbyrån AP rapporterar att turkisk polis har hittat bevis inne på det saudiska konsulatet för att Jamal Khashoggi dödats där.

Ett turkiskt team med kriminaltekniker och åklagare har under natten mot tisdagen genomsökt Saudiarabiens konsulat i Istanbul i jakten på spår efter Khashoggi. Med sig tog utredningsteamet prover bestående av bland annat jord från konsulatets trädgård. Proverna lastades in i skåpbilar, enligt en tjänsteman som var på plats.

När sökandet avslutats sade en högt uppsatt, anonym turkisk myndighetsföreträdare till AP att man har hittat bevis i byggnaden för att Khashoggi blivit dödad där. Denne vill inte berätta vad beviset, eller bevisen, består av, skriver nyhetsbyrån på Twitter.

Konsuln till Riyad

Saudiarabien gick med på räden sedan fallet med den försvunne journalisten orsakat ett globalt ramaskri. Den regimkritiske Khashoggi, bosatt i exil i USA, är försvunnen sedan han besökte konsulatet i ett rutinärende den 2 oktober. Enligt hans fästmö, som väntade utanför, kom journalisten aldrig ut från konsulatet igen.

På tisdagseftermiddagen rapporterades den saudiske konsuln i Istanbul, Mohammad al-Otaibi ha tagit ett flyg till den saudiska huvudstaden Riyad.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo som i måndags i all hast reste till Saudiarabien har där bland andra träffat sin saudiske kollega Adel al-Jubeir. De ska, enligt USA:s utrikesdepartement, då ha kommit överens om att en grundlig, transparent och snabb utredning ska genomföras.

Förutom kung Salman och al-Jubeir träffade Pompeo också den mäktige kronprins Mohammed bin Salman – mannen som de facto styr Saudiarabien.

Pompeos blixtvisit i Riyad skedde på uppdrag av president Trump. Den amerikanske utrikesministern åker sedan vidare till Turkiet där han under onsdagen bland annat kommer att ha överläggningar med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu.

På väg att erkänna?

Turkiet har sedan tidigare hävdat att Khashoggi dödades inne på beskickningen och landet uppges ha både video- och ljudinspelningar som visar vad som hände journalisten.

FN kräver att den diplomatiska immuniteten hävs och att Saudiarabien och Turkiet lägger alla kort på bordet när det gäller fallet.

"Med tanke på allvaret kring fallet med den försvunne Jamal Khashoggi, anser jag att immuniteten för de relevanta lokalerna och tjänstemännen enligt Wienkonventionen från 1963 om konsulära relationer bör upphävas omedelbart", lyder ett uttalande från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet.

Enligt källor till CNN är Saudiarabien på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som inte godkänts av regeringen. Hittills har landet nekat till all kännedom kring fallet.

"Vilka mördare som helst"

I måndags talade Trump i telefon med Saudiarabiens kung Salman.

- Deras nekande var mycket, mycket bestämt, konstaterade Trump efteråt och fortsatte:

- På mig lät det som att det kanske kunde röra sig om vilka mördare som helst. Vem vet?

Saudiarabien är en allierad till USA och investerar miljarder i landets industri. USA exporterar samtidigt vapen för mångmiljardbelopp till Saudiarabien och det innebär viktiga amerikanska jobb. Om Khashoggi har blivit bragd om livet och Riyad ligger bakom, riskerar det att ställa till svåra problem för Trump.

Den inflytelserika kronprins Mohammed bin Salman riskerar i sin tur förlora den image av reformivrare han vill omge sig med.