Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter med bilder på den försvunne saudiske journalisten Jamal Khashoggis utanför Saudiarabiens ambassad i Washington DC. Arkivbild.

Uppgift: Saudiarabien nära att erkänna

Den saudiske kungen Salman förnekar all vetskap om vad som hänt journalisten Jamal Khashoggi i ett samtal med Donald Trump, som skickar sin utrikesminister till Riyad per omgående. Enligt CNN:s källor är Saudiarabien på väg att berätta att Khashoggi dog under ett förhör.

Under måndagen har en grupp turkiska utredare setts kliva in på det saudiska konsulatet i Istanbul, genom samma dörr som journalisten Jamal Khashoggi klev igenom den 2 oktober då han försvann.

Saudiarabien förbereder enligt amerikanska CNN , som hänvisar till två anonyma källor, en rapport där de kommer meddela att Khashoggi dog i samband med ett förhör inne på konsulatet. Enligt den ena källan kommer saudierna slå fast att förhöret genomfördes utan godkännande från högre ort och att de inblandade kommer att ställas till svars.

Trump: Bestämt nekande

Enligt Reuters har Turkiet delat bevis – bland annat en ljudinspelning som indikerar att Khashoggi dödades inne på konsulatet – med bland annat Saudiarabien och USA. Under måndagen hölls ett telefonsamtal mellan Riyad och Washington.

"Har just pratat med Saudiarabiens kung som nekar till all kännedom om vad än som kan ha hänt 'vår medborgare'", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

- Deras nekande var mycket, mycket bestämt, konstaterade Trump när han en stund senare talade med journalister vid Vita huset.

- På mig lät det som att det kanske kunde röra sig om vilka mördare som helst. Vem vet?

USA:s president bekräftade samtidigt att utrikesminister Mike Pompeo "inom den närmaste timmen" reser till Riyad för att träffa kung Salman.

Saudiarabisk utredning

Tidigare på måndagen uppgav en anonym källa nära det saudiska styret att kung Salman har beordrat åklagare att inleda en internutredning om Jamal Khashoggi-fallet.

I söndags diskuterade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och kung Salman för första gången fallet under ett telefonsamtal. Diskussionen ska bland annat ha berört frågan om att skapa en gemensam arbetsgrupp för att utreda försvinnandet.

Turkiska myndigheter fattade tidigt misstanke om att Jamal Khashoggi mördats inne på det saudiska konsulatet och man har sagt sig ha olika former av bevis som stödjer det. Saudiarabien har sagt att Khashoggi visst lämnade byggnaden, men inte lagt fram några bevis för det.

Journalistens fästmö, som stod kvar utanför och väntade, vittnar om att han inte kom tillbaka.