Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter: Maligisslan friköpt för 34 miljoner

Det kostade motsvarande 34 miljoner kronor att få sydafrikanen Stephen McGown fri efter nästan sex år som gisslan i Mali, uppger en underrättelsekälla för The New York Times.

McGown satt som fånge tillsammans med svenske Johan Gustafsson hos en gerillagrupp i Mali efter att ha kidnappats under en turistresa. Nu har båda släppts ur fångenskapen. Frigivningen av McGown förhandlades fram bland annat genom den sydafrikanska stiftelsen Gift of the Givers.

Men frigivningen var inte gratis, uppger den amerikanska tidningens källa – en europé med bakgrund i underrättelsetjänst som begärt att få vara anonym. Enligt källan betalades en lösesumma på 3,5 miljoner euro (motsvarande 34 miljoner kronor) ut för sydafrikanen.

- Operationen sköttes av fransk och sydafrikansk underrättelsetjänst via en mellanhand, säger källan.

Förnekar lösen

Både sydafrikanska och svenska myndigheter har förnekat att det förekommit lösesummor vid frigivningarna.

Den grupp som tillfångatog turisterna kopplas till al-Qaida. Terrornätverket tenderar att se gisslan som en vara man kan tjäna pengar på. Få av al-Qaidas fångar har dött under fångenskapen, noterar NY Times. Detta till skillnad från omständigheterna hos Islamiska staten (IS) som snarare gör processen kort med sina fångar.

2014 gjorde tidningen en sammanställning av uppgifter om lösesummor som betalats ut till al-Qaida och dess sympatisörer. Tidningen kom fram till att det då handlade om motsvarande över en miljard kronor. Nästan hälften hade betalats ut under 2013.

Döljs som bistånd

Enligt uppgift till The New York Times har både Frankrike och Tyskland köpt loss fångar med "resväskor fulla med kontanter" som levererats till öknen. Beloppen ska ha bokförts som humanitärt bistånd till Afrika. USA och Storbritannien påstås däremot vägra att betala för att få fångar fria.

McGown och Gustafsson kidnappades 2011 i Timbuktu tillsammans med en man från Nederländerna, som rapporterades fritagen av franska styrkor 2015. En tysk turist som var i deras sällskap dödades när han gjorde motstånd mot kidnapparna.