Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin har blivit vilseledd av sina rådgivare, påstår USA:s underrättelsetjänst.
Rysslands president Vladimir Putin har blivit vilseledd av sina rådgivare, påstår USA:s underrättelsetjänst och en brittisk spionchef. Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Uppgifter: Putin har blivit vilseledd

Amerikanska tjänstemän och en brittisk spionchef tror att Rysslands president Vladimir Putin kan ha blivit ”felunderrättad” av sina rådgivare om situationen i Ukraina. Enligt uppgifter finns det en rädsla för att berätta sanningen, rapporterar flera medier.
– När Putin får veta hur dåligt det går för soldaterna så vet man inte hur han kommer att reagera. Det kan leda till eskalering, sade Pentagons presstalesperson John Kirby.

På onsdagen framkom det uppgifter både från amerikanska tjänstemän och en brittisk spionchef om att Rysslands president Vladimir Putin ska ha fått fel uppgifter om hur det verkligen går för de ryska trupperna i Ukraina, samt hur hårt sanktionerna mot Ryssland drabbar landets ekonomi.

Den amerikanska myndighetskällan, som har talat med flera amerikanska medier, vill citeras anonymt på grund av frågans känsliga karaktär och säger att uppgiften grundar sig i tidigare hemligstämplat material.

– Putin får felaktig information från sina rådgivare om hur dåligt det går för den ryska militären och hur hårt den ryska ekonomin har drabbats av sanktionerna, eftersom hans rådgivare är rädda för att säga sanningen, säger källan.

LÄS MER: Nya attacker – trots löfte om tillbakadragande

”Det kan leda till eskalering”

Pentagons presstalesperson John Kirby har också kommenterat uppgifterna och sagt att det kan påverka Putins syn på fredsförhandlingarna.

– När Putin får veta hur dåligt det går för soldaterna så vet man inte hur han kommer att reagera. Det kan leda till eskalering. Det kan påverka hur de förhandlar och förvärra situationen för Ukraina, sade Kirby till nyhetssajten MSNBC.

Putin ska inte heller ha känt till att värnpliktiga har skickats till fronten för att strida. Dessutom uppstår "ständiga spänningar" mellan presidenten och försvarsdepartementet på grund av misstron som finns, enligt den anonyma källan.

LÄS MER: Fyra miljoner har flytt Ukraina

”Ryska soldater saknar vapen och moral”

Senare under onsdagen gick också Jeremy Fleming, Storbritanniens högste spionchef, ut med att moralen bland flera av de ryska soldaterna var låg. Han konstaterade också att Putin har blivit vilseledd, rapporterar Reuters.

– Vi har sett ryska soldater som saknar både vapen och moral, och vägrar att utföra en order. De saboterar sin egen utrustning och skjuter till och med ner sitt eget flygplan av misstag, sade Fleming i ett uttalande vid Australian National University och fortsatte:

– Putin har missbedömt situationen helt och hållet. Vi tror att Putins rådgivare är rädda för att berätta sanningen för honom, tillade han.

LÄS MER: Norge överväger att införa gränskontroller