Uppgifter: Svenskar dödade av IS

Två svenska medborgare har enligt anhöriga dödats av terrorrörelsen IS efter att ha försvunnit i Irak i samband med en resa, rapporterar Expressen. En video, som uppges skildra morden, har nyligen publicerats.

ANNONS
|

- Vi har kännedom om de uppgifterna och vi för en dialog med berörda svenska myndigheter, bland annat polisen, säger Lina Eidmark vid utrikesdepartementets pressjour till TT.

Enligt anhöriga och släktingar som hört av sig till Expressen sedan videon publicerats ska männen – två släktingar i 50- respektive 20-årsåldern från Västsverige – ha saknats sedan slutet av förra året.

De ska ha varit shiamuslimer och av kurdisk börd, uppger en vän till familjen för tidningen.

ANNONS

Vill inte kommentera

Både shiiter och kurder betraktas som dödsfiender av IS. Terrorrörelsen, som följer en extrem tolkning av sunniislam, har lidit stora nederlag i strider med olika kurdiska grupper i Syrien och Irak. Shiamuslimer betraktas av IS som kättare.

UD vill inte kommentera ärendet vidare, eller säga om Sverige fått information tidigare om försvinnandena. UD kan Inte heller bekräfta att männen verkligen har dödats.

TT: Har ni någon kontakt med irakiska eller syriska myndigheter?

- Det kan jag inte svara på i nuläget, men generellt är det svårt att få konsulärt stöd i den regionen, säger Lina Eidmark.

"Reste till Kirkuk"

Männen ska enligt Expressens uppgifter ha rest till storstaden Kirkuk i norra Irak för att hälsa på släktingar före försvinnandet. Båda två ska enligt vänner och anhöriga vara svenska medborgare, medan Expressen skriver att minst en av dem är det.

Tidningen har översatt videon, i vilken männen i samband med att de skjuts ihjäl anklagas för att tillhöra en shiitisk milis. Det finns dock inga uppgifter som styrker det påståendet. Enligt Expressens uppgifter var den äldste av de två männen affärsman.

ANNONS

- Vi har fått information och undersöker saken, någonting annat kan vi inte kommentera, säger Katarina Friskman, pressekreterare vid polisen, till TT.

På frågan om polisen informerats om försvinnandena tidigare, säger Friskman att hon inte heller kan kommentera detta.

TT

Bakgrund: Irak och kriget mot IS

IS (Islamiska staten) är en extremistisk rörelse som under några år lyckades lägga beslag på stora områden i Irak och Syrien.

I januari 2014 faller al-Falluja i IS händer, den första större staden som jihadistgruppen tar över i Irak. I slutet av året har IS tagit kontroll över ungefär en tredjedel av Irak, efter att under sommaren erövrat miljonstaden Mosul och sunnidominerade områden i närheten av irakiska Kurdistan. Bland annat dödas tusentals personer i den yazidiska minoriteten och många förslavas.

IS har ett extremt brutalt styre i sitt självutnämnda kalifat, men även styrkor som återtar områden från IS beskylls för våldsamma hämndaktioner mot civila.

I augusti 2014 inleder USA flygbombningar av IS-ställningar i norra Irak. I mars 2015 återtar irakiska styrkor Tikrit. I juni intar styrkorna al-Falluja. I oktober 2016 inleds offensiven mot Mosul.

Premiärminister Haider al-Abadi förklarar i juli 2017 Mosul befriat. Den 9 december deklarerar han att IS har besegrats i hela Irak.

Både centralregeringen i Bagdad och regionstyret i irakiska Kurdistan gör anspråk på den oljerika provinsen Kirkuk. Provinshuvudstaden och ytterligare områden tog kurdiska styrkor kontroll över 2014 efter hårda strider mot IS.

Hösten 2017 tog irakiska regeringsstyrkor med hjälp av Iranstödd shiamilis kontroll över Kirkuk och omgivande områden, sedan kurderna genomfört en omröstning om självständighet från Irak.

ANNONS