Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irakiska federala styrkor patrullerar Kirkuk i norra Irak. Bilden är tagen i slutet av förra året.

Uppgifter: Svenskar dödade av IS

Två svenska medborgare har enligt anhöriga dödats av terrorrörelsen IS efter att ha försvunnit i Irak i samband med en resa, rapporterar Expressen. En video, som uppges skildra morden, har nyligen publicerats.

- Vi har kännedom om de uppgifterna och vi för en dialog med berörda svenska myndigheter, bland annat polisen, säger Lina Eidmark vid utrikesdepartementets pressjour till TT.

Enligt anhöriga och släktingar som hört av sig till Expressen sedan videon publicerats ska männen – två släktingar i 50- respektive 20-årsåldern från Västsverige – ha saknats sedan slutet av förra året.

De ska ha varit shiamuslimer och av kurdisk börd, uppger en vän till familjen för tidningen.

Vill inte kommentera

Både shiiter och kurder betraktas som dödsfiender av IS. Terrorrörelsen, som följer en extrem tolkning av sunniislam, har lidit stora nederlag i strider med olika kurdiska grupper i Syrien och Irak. Shiamuslimer betraktas av IS som kättare.

UD vill inte kommentera ärendet vidare, eller säga om Sverige fått information tidigare om försvinnandena. UD kan Inte heller bekräfta att männen verkligen har dödats.

TT: Har ni någon kontakt med irakiska eller syriska myndigheter?

- Det kan jag inte svara på i nuläget, men generellt är det svårt att få konsulärt stöd i den regionen, säger Lina Eidmark.

"Reste till Kirkuk"

Männen ska enligt Expressens uppgifter ha rest till storstaden Kirkuk i norra Irak för att hälsa på släktingar före försvinnandet. Båda två ska enligt vänner och anhöriga vara svenska medborgare, medan Expressen skriver att minst en av dem är det.

Tidningen har översatt videon, i vilken männen i samband med att de skjuts ihjäl anklagas för att tillhöra en shiitisk milis. Det finns dock inga uppgifter som styrker det påståendet. Enligt Expressens uppgifter var den äldste av de två männen affärsman.

- Vi har fått information och undersöker saken, någonting annat kan vi inte kommentera, säger Katarina Friskman, pressekreterare vid polisen, till TT.

På frågan om polisen informerats om försvinnandena tidigare, säger Friskman att hon inte heller kan kommentera detta.