Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intagna vid ett av Kinas läger i Atush, i Xinjiangregionen, i december förra året. Arkivbild.

USA överväger sanktioner mot Kinas läger

USA överväger att lägga sanktioner mot ansvariga för människorättsbrott i nordvästra Kina. Utrikesdepartementet beskriver situationen med interneringsläger för muslimer som de värsta övergreppen i sitt slag sedan 1930-talet.

Amerikanerna pekar på de läger i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina där över en miljon människor från muslimska minoritetsgrupper, som uigurerna, beräknas ha blivit placerade. Kina beskriver dessa som omskolningsläger, eller frivilliga arbetsläger.

- Vi är fast beslutna att utkräva ansvar för dem som begår dessa övergrepp och överväger riktade sanktioner, såväl som riktade åtgärder, säger Robert Palladino, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

"Anmärkningsvärt hemskt"

När departementet lade fram sin årliga rapport om situationen för mänskliga rättigheter i olika länder vid en presskonferens på onsdagen sade utrikesminister Mike Pompeo att Kina står i en klass för sig.

Kinas behandling av muslimer utgör de värsta människorättsbrotten i världen sedan 1930-talet, sade Michael Kozak, chef vid det amerikanska utrikesdepartementets människorätts- och demokratiavdelning, sida vid sida med Pompeo.

- Enligt mig har vi inte sett något sådant här sedan 1930-talet, sade Kozak.

- Att samla enligt beräkningar miljontals människor, sätta dem i läger, tortera dem, begå övergrepp på dem och försöka radera deras kultur och religion från deras dna. Det är anmärkningsvärt hemskt.

Minst en miljon

FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering beräknade i höstas att över en miljon människor placerats i lägren, men andra bedömare gör gällande att det handlar om ännu fler.

Reportrar som velat besöka lägren i Xinjiang har i regel blivit stoppade eller gripna. Anhöriga till personer som förts bort har kampanjat för att myndigheterna ska bevisa att deras närstående lever.

Kina hävdar att lägren är motiverade med anledning av religiös extremism i området och för att stävja terrorism och separatism.