Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Många ungdomar i USA använder e-cigaretter smaksatta med mint, mentol eller frukt. Arkivbild. Bild: Samantha Maldonado/AP/TT
Många ungdomar i USA använder e-cigaretter smaksatta med mint, mentol eller frukt. Arkivbild. Bild: Samantha Maldonado/AP/TT

USA förbjuder smaksatta e-cigaretter

USA:s regering ska förbjuda smaksatta e-cigaretter och inhalatorer, meddelar president Donald Trump och hälsominister Alex Azar på en presskonferens.

Hundratals människor har insjuknat och flera tonåringar har hamnat i koma i USA efter lungproblem som tros vara kopplade till e-cigaretter. Sex personer har avlidit.

Även USA:s första dam Melania Trump närvarade på presskonferensen, och presidenten uttryckte att de båda är medvetna om vad som händer och är oroade över utvecklingen.

De nya reglerna införs de kommande veckorna, men det tar troligen uppemot 30 dagar därefter för produkterna att vara borta från marknaden.

– Vid det tillfället måste alla e-cigaretter utöver dem med tobakssmak ha tagits bort från marknaden, säger Alex Azar.

Många ungdomar i USA använder e-cigaretter, framför allt smaksatta med frukt, mentol eller mint. Tobakssmak anses mer legitimt eftersom rökare kan använda dem för att få hjälp att trappa ner på tobaksprodukter, men enligt Azar kan förbudet utökas till att gälla även dessa om unga skulle gå över till tobakssmak i stället.

Beskedet kommer sedan fler än 450 personer fått andningsproblem eller bröstsmärtor sedan de använt e-cigaretter. En utredning har sjösatts för att utröna vad som ligger bakom insjuknandena.