Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och hennes amerikanske kollega Lloyd Austin i Berlin.
Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och hennes amerikanske kollega Lloyd Austin i Berlin. Bild: Kay Nietfeld/AP/TT

USA förstärker militär närvaro i Tyskland

ANNONS

USA kommer att förstärka sin truppnärvaro i Tyskland med 500 personer, meddelar den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin i Berlin, det första stoppet på hans första officiella besök i Europa.

Styrkorna kommer att placeras i närheten av Wiesbaden, enligt Austin.

Nyheten står i bjärt kontrast till den tidigare amerikanske presidenten Donald Trumps besked i juni 2020 om att ta hem en stor del av USA:s soldater i Tyskland, något han motiverade med att Tyskland inte betalar tillräckligt mycket för sitt eget försvar.

Austin försäkrade också sin tyska kollega Annegret Kramp-Karrenbauer att den omstridda gasledningen Nordstream 2, som ska transportera rysk gas till Tyskland, inte kommer att påverka den "fantastiska" relationen mellan Washington och Berlin, trots det amerikanska motståndet mot projektet.

ANNONS

Mellan 30 000 och 40 000 amerikanska soldater är stationerade i Tyskland, där USA haft en omfattande militär närvaro under hela efterkrigstiden. Ramstein Air Base i Rheinland-Pfalz är USA:s största utländska flygbas.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS