USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

USA inför sanktioner mot Irans centralbank

USA inför ytterligare sanktioner mot Iran – denna gång mot landets centralbank. Teherans sista källa till finansiella medel är därmed fryst, enligt finansminister Steven Mnuchin.

ANNONS

– Det är den högsta nivå av sanktioner något land hittills belagts med, säger president Donald Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utöver centralbanken införs sanktioner mot Irans nationella utvecklingsfond samt ett iranskt bolag som sägs ha använts för militära utgifter, heter det i ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

"Lever på lånad tid"

USA och Saudiarabien har pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna mot saudiska oljeanläggningar den gångna helgen, attacker som initialt stoppade hälften av kungadömets oljeutvinning – cirka 5 procent av världsproduktionen.

På frågan om en eventuell militärinsats mot Iran svarade Trump på fredagen att USA ständigt är redo, och att ett militärt angrepp är en möjlig åtgärd. Men han tillade att det inte är aktuellt just nu.

ANNONS

– Det är mycket enklare att göra det på ett annat sätt. Det är mycket enklare. Och Iran vet att om de inte sköter sig lever de på lånad tid, sade Trump enligt nyhetsbyrån AFP.

Kryssningsrobotar

De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har sagt sig ligga bakom attackerna, men enligt USA har inte rebellerna kapacitet att utföra ett angrepp av den omfattningen. Huthirebellerna strider mot en saudiskledd militärallians som stödjer regeringssidan i Jemenkriget. De har tidigare genomfört robot- och drönarangrepp i Saudiarabien, men i en långt mindre skala.

På fredagen sade Huthirebellerna att de ska sluta genomföra angrepp i Saudiarabien, om kungadömet gör detsamma i Jemen, rapporterar Reuters.

Det var i lördags som oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais, tillhörande det statliga saudiska oljebolaget Aramco, angreps. Enligt överste Turki al-Malki, talesperson för det saudiska försvarsdepartementet, användes 18 obemannade flygande farkoster (drönare) och sju kryssningsrobotar av iranskt ursprung i attacken.

Försämrad relation

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran och började återinföra sanktioner. Iran har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.

Iran och Saudiarabien har en lång historia av geopolitisk rivalitet, och har via ombud legat i väpnad konflikt med varandra i flera länder.

ANNONS
USA:s finansminister Steve Mnuchin.
USA:s finansminister Steve Mnuchin. Bild: Evan Vucci/AP/TT
ANNONS