Regeringskritiska demonstranter flyr undan militärpolis i Caracas under generalstrejkens första dag.
Regeringskritiska demonstranter flyr undan militärpolis i Caracas under generalstrejkens första dag.

USA inför sanktioner mot Venezuela

USA fryser tillgångarna för 13 personer i eller nära den venezuelanska regeringen. Samtidigt har en person dödats under den generalstrejk Venezuelas opposition utlyst för att pressa president Nicolás Maduro.

ANNONS
|

De amerikanska sanktionerna tar sikte på bland andra inrikesministern, polischefen och arméchefen. Däremot riktas inga sanktioner mot oljeindustrin, det krisdrabbade Venezuelas ekonomiska livlina.

Maduro avvisar de nya sanktionerna och kallar dem "olagliga, oförskämda och utan motstycke".

- Vilka tror imperialisterna i USA att de är? Världens regering? säger han i ett tal.

Beskedet från det amerikanska finansdepartementet kom samma dag som oppositionen inledde en 48-timmars generalstrejk. På flera håll utbröt konfrontationer mellan polis och aktivister och från delstaten Merida rapporterades att en 30-årig man dödats under en protest i delstaten Merida.

ANNONS

Sanktionerna och strejken har samma mål: att sätta stopp för det kontroversiella val Venezuelas president Nicolás Maduro har utlyst på söndag, då en grundlagsförsamling med mandat att skriva om konstitutionen ska utses.

USA:s finansminister Steven Mnuchin förklarar att USA "står bakom det venezuelanska folket i dess strävan att återställa sitt land till en oinskränkt och blomstrande demokrati".

Maduro har i sin tur anklagat USA för att underblåsa oroligheterna i Venezuela och sagt att sanktionerna gör honom än mer målmedveten att driva igenom det val som oppositionen kallar ett steg på vägen mot diktatur.

TT-AFP
ANNONS