Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En interkontinental ballistisk robot visas upp på Röda torget i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild.
En interkontinental ballistisk robot visas upp på Röda torget i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

USA kontaktar Moskva om kärnvapenavtal i dag

President Joe Bidens nya styre kontaktar på torsdagen Moskva i syfte att förlänga kärnvapenavtalet Nya Start – som löper ut inom kort.
Det berättar USA:s chargé d’affaires exklusivt för TT.
Kursändringen är en av flera som påverkar relationen mellan USA och Sverige.

– Det är något den svenska regeringen bett USA att göra. Utan det (avtalet) finns inga kvarvarande restriktioner för amerikanska eller ryska kärnvapen, säger Pam Tremont, chargé d’affaires vid USA:s Sverigeambassad, till TT.

Enligt Tremont kommer USA att informera försvarsalliansen Natos medlemmar om initiativet under torsdagen.

Bidenregeringen vill ha en femårig förlängning av överenskommelsen som reglerar de båda ländernas nedrustning och ger insyn i kärnvapenarsenalerna. Avtalet löper ut den 5 februari, expresident Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin förhandlade i fjol utan framgång om att förlänga det.

Pam Tremont beskriver Nya Start-avtalet som av mycket stor vikt för nationell säkerhet, både för USA och dess allierade. Det gäller inte minst Sverige på grund av det geografiska läget.

– Vi ser med öppna ögon på den utmaning som Ryssland utgör. Deadline är snart så vi måste börja förhandla med en gång.

Linde nöjd

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) välkomnar beskedet.

"Sverige har bidragit genom att aktivt uppmana båda parter att förlänga avtalet. Arbetet för kärnvapennedrustning är en viktig del av den svenska säkerhets- och utrikespolitiken och en högt prioriterad fråga för regeringen", skriver hon i en kommentar och tillägger:

"Det är mycket glädjande att USA ställer sig bakom en förlängning av Nya Start".

Det amerikanska initiativet tas när demokraten Joe Biden varit president i mindre än ett dygn. Pam Tremont säger att han rivstartat och redan skickar flera viktiga policyändringar till utrikesdepartementet.

Utöver Nya Start-avtalet framhåller hon återinträdet i Parisavtalet om klimatet och tillbakagången till Världshälsoorganisationen som viktiga för Sverige.

Deltar i WHO-möten

Dokumenten om Parisavtalet lämnades till FN kort efter att det att Biden svurit ämbetseden. Enligt Tremont blir USA åter en formell avtalspart om 30 dagar.

– Vi spelade en avgörande roll i att uppnå klimatavtalet, nu vill president Biden visa på globalt ledarskap i kampen mot denna massiva utmaning, säger hon.

– Även detta är något den svenska regeringen uppmanat oss att göra.

När det gäller WHO skickade Biden under sin första dag i Vita huset brev till både FN:s generalsekreterare och WHO-chefen och drog tillbaka sin företrädares avsiktsförklaring att gå ur organisationen – något som annars hade blivit verklighet i juli. Inom några dagar börjar USA delta i WHO-möten och man har siktet inställt på att stärka och reformera organisationen så att den klarar kampen mot covid-19, enligt Tremont.

– Global hälsa är högprioriterat av den nya regeringen. Där ingår även hälsovård för kvinnor och flickor, som jag vet är viktigt för Sverige.

TT: Hur tror du presidentskiftet påverkar relationen mellan USA och Sverige?

– Den kommer alltid att vara stark, oavsett vem som bor i Vita huset. Men dessa förändringar öppnar för nya samarbetsmöjligheter.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s nye president Joe Biden.
USA:s nye president Joe Biden. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Nedrustningsavtalet Nya Start slöts mellan USA och Ryssland 2010. Det stadgar att:

1 550 kärnvapenstridsspetsar får finnas på ömse sidor – omkring 30 procent färre än i Moskvafördraget från 2002 och 74 procent färre än i Startfördraget från 1991.

Antalet utplacerade eller icke utplacerade avskjutningsramper för kärnvapen på land eller ombord på ubåtar får, tillsammans med antalet kärnvapenförsedda tunga bombplan, inte överstiga 800. Högst 700 av dem får vara utplacerade.

Nya Start-avtalet löper ut den 5 februari. Förhandlingar har pågått om att förlänga det, en stötesten har varit expresident Donald Trumps tidigare krav på kinesiskt deltagande. USA har även krävt att Ryssland fryser sin kärnvapenarsenal.