Elliot Abrams till Venezuela är kritisk till dialog med president Nicolás Maduro.
Elliot Abrams till Venezuela är kritisk till dialog med president Nicolás Maduro.

USA kritiserar Venezuela-dialog

Europeiska och latinamerikanska länder vill se dialog snarare än intervention som en lösning på krisen i Venezuela. De tankarna avfärdar USA totalt.

ANNONS
|

Företrädare för europeiska och latinamerikanska länder träffades i Uruguay under torsdagen för att diskutera lösningar på krisen i Venezuela. I stället för intervention förespråkar gruppen dialog med regimens ledare Nicolás Maduro och manar till rättvisa val så snart som möjligt.

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som den 23 januari utropade sig själv till interimspresident, tillbakavisar alla diskussioner med regeringen och hävdar att det bara är ett försök från Maduro att köpa sig tid. Och han får medhåll från USA.

- Maduro har bevisat att han kommer att manipulera alla försök till förhandlingar till sin egen fördel och han har flera gånger använt så kallade dialoger för att vinna tid, säger Elliot Abrams.

ANNONS

- Tiden för dialog med Maduro har för länge sedan passerat.

Avvisar specialistgrupp

Sändebudet avvisar även den internationella gruppens planer att skicka en grupp specialister till Venezuela för att få fram humanitär hjälp till landet och stötta genomförandet av ett val.

- I stället för att försöka anpassa sig till Maduro genom kontaktgrupper eller dialog uppmanar vi alla länder att erkänna Juan Guaidó som interimspresident och tillsammans med oss svara på hans rop på omedelbar humanitär hjälp till det venezuelanska folket, säger Abrams.

Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini vill gruppen se en fredlig politisk lösning på krisen och anser att den lösningen i slutänden måste komma från det venezuelanska folket.

- Det är inte bara det mest önskvärda resultatet utan det enda resultatet om vi vill undvika mer lidande och en kaotisk process, sade hon intill Uruguays president Tabaré Vázquez.

ANNONS

Enligt ett uttalande efter mötet i Montevideo manar gruppen till "fria, öppna och trovärdiga" val så snart som möjligt, rapporterar Reuters.

Nicolás Maduro, som har avvisat ett EU-ultimatum om att hålla nytt presidentval, välkomnar mötet och säger sig stödja alla initiativ som främjar dialog.

Drar tillbaka visum

Mötet mellan de europeiska och latinamerikanska länderna hölls i Uruguays huvudstad Montevideo och samlade representanter från EU och sju av dess medlemsländer – Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien – samt Uruguay, Mexiko, Bolivia, Costa Rica och Ecuador.

Elliot Abrams meddelade på onsdagen även att USA drar tillbaka inte specificerade visum utfärdade till medlemmarna i Maduros nya konstituerande församling, som är lojala med presidenten.

- Gruppen har tillskansat sig mycket av den konstitutionella makt som tillhör de legitima medlemmarna av nationalförsamlingen och symboliserar Maduros ödeläggelse av demokratiska institutioner, säger Abrams.

TT-AFP

Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS