Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delar av Irans revolutionsgarde vid en militärparad. Arkivbild.

USA och Iran hotar terrorstämpla varandra

Den amerikanska regeringen uppges vilja sätta upp Irans revolutionsgarde på sin terrorlista. Om det sker hotar iranska företrädare att sätta upp USA:s militär på sin terrorlista.

Det officiella amerikanska beslutet kan komma på måndag, uppger regeringskällor för nyhetsbyrån Reuters. Om USA terrorstämplar revolutionsgardet blir det första gången USA klassificerar ett annat lands militär som en terroristorganisation.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har länge kämpat för hårdare sanktioner mot Iran, men flera kritiker har varnat för att åtgärden att terrorlista revolutionsgardet kan leda till risker för amerikansk militär. Enligt tidningen The Wall Street Journal är såväl försvarshögkvarteret Pentagon som CIA skeptisk till förslaget.

Om förslaget blir verklighet överväger Iran att kontra genom att sätta upp USA:s militär på sin terrorlista.

"Om revolutionsgardet sätts på Amerikas lista över terrorgrupper sätter vi landets militär på svarta listan över terrorgrupper, intill Daesh", twittrar Heshmatollah Falahatpisheh, ordförande i det iranska parlamentets säkerhetsutskott.

Daesh är en annan benämning på terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

Irans revolutionsgarde bildades efter revolutionen i landet 1979 och har som främsta uppgift att skydda det styrande prästerskapet. Revolutionsgardet, en halvmilitär styrka och underrättelsetjänst, har även utvecklats till ett jättelikt affärsimperium som har stort inflytande över landets ekonomi och politik.