Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

USA och Ryssland varnar varann om Venezuela

USA varnar Ryssland sedan det framkommit att ryska soldater landat i Venezuela. Ryssland anklagar USA för att iscensätta en statskupp. Och ett nytt strömavbrott har drabbat stora delar av landet, igen.

I ett telefonsamtal utrikesministrar emellan delgav USA:s Mike Pompeo Rysslands Sergej Lavrov en varning, dagen efter att det rapporterats hur ett 100-tal ryska soldater anlänt i flygplan till Venezuela.

Pompeo sade bland annat, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet i Washington, att USA "inte kommer att förbli passivt" medan Ryssland förvärrar spänningarna i landet.

"Det fortsatta inflödet av rysk militär personal för att stödja (president) Nicolás Maduros olagliga regim i Venezuela riskerar att förlänga lidandet för det venezuelanska folket som överväldigande stödjer interimpresidenten Juan Guaidó", ska Pompeo också ha sagt.

Stora ryska intressen

USA och Ryssland har motsatta politiska och ekonomiska intressen i maktkampen mellan Guaidó och Maduro.

På flygplanen som transporterade de ryska soldaterna till den venezuelanska huvudstaden Caracas fanns också 35 ton militär utrustning. Ryssland har, precis som Venezuelas andra stora allierade Kina, lånat ut mångmiljardbelopp till Venezuela.

Sergej Lavrov meddelar att han i samtalet med Pompeo anklagade USA för att försöka organisera en statskupp i Venezuela. I ett uttalande meddelar den ryske utrikesministern att sådant amerikanskt agerande "utgör överträdelser av FN-stadgan och ett oförtäckt ingripande i en suverän stats interna förehavanden".

"Attack mot kraftverk"

På måndagseftermiddagen lokal tid slocknade lamporna i stora delar av Venezuela – igen. Ett stort strömavbrott lamslog stora delar av landet tidigare denna månad och precis som då säger Maduro-regeringen att det beror på en attack.

Infrastrukturminister Jorge Rodriguez säger till en statlig tv-kanal att det beror på en attack som riktats mot landets största vattenkraftverk Guri och att ett arbete pågår för att försöka återställa strömmen.

Det förra strömavbrottet inträffade den 7 mars och varade i fyra till sex dagar på olika håll i landet.