Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

CNN lade ut en bild på sprängladdningen som skickades till kanalens redaktion.

USA på tårna: Bomber mot demokrater och CNN

Sprängladdningar har varit på väg med posten till paren Obama och Clinton och till flera andra demokratiska toppolitiker i USA. Och mediejätten CNN:s redaktion i New York fick evakueras på grund av en sprängladdning och vitt pulver.

Flera av försändelserna kopplas till den bomb som upptäcktes i miljardären George Soros brevlåda häromdagen. En laddning upptäcktes i posten till den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons och hennes make ex-president Bill Clintons bostad i en förort norr om New York natten mot onsdagen, meddelar det amerikanska säkerhetsorganet Secret Service.

Sedan visade det sig att en laddning också skickats till ex-presidenten Barack Obamas och hustrun Michelle Obamas hem i Washington DC.

"Båda paketen stoppades innan de levererades till platsen som avsågs", skriver Secret Service i ett pressmeddelande.

Förre CIA-chefen

Också Time Warner Center på Manhattan i New York, där mediejätten CNN har en redaktion, utrymdes med anledning av en sprängladdning som levererats tillsammans med ett kuvert med vitt pulver. Larmet överraskade två nyhetsankare i kanalens egen direktsändning.

Inledningsvis rapporterades paketet ha skickats med posten, men senare rapporterade CNN att det kommit med en kurir. Försändelsen var adresserad till före CIA-chefen John Brennan, men med c/o CNN. Brennan är en av de kommentatorer som CNN använder sig av. Han var CIA-chef under president Barack Obama, och kritiserar återkommande nuvarande presidenten Donald Trump.

Laddningen transporterades kort därpå bort från Time Warner Center i New York. En bild som CNN har publicerat av försändelsen visar ett smalt, cylinderformat föremål med sladdar och tejp, som levererats i ett brunt vadderat kuvert.

Returadress i Florida

Ett misstänkt paket undersöktes också hos Andrew Cuomo, demokrat och guvernör i delstaten New York, men det visade sig vara ofarligt.

Ytterligare ett paket har skickats till USA:s tidigare justitieminister Eric Holder – men med fel adress. Avsändaren hade skrivit en returadress som tillhör den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz i Florida. Paketet skickades därför till hennes kontor, som evakuerades.

Paketen har sannolikt skickats från samma person, säger New York-polisens anti-terrorchef John Miller. Anordningarna man hittat beskriver han som primitiva rörbomber.

Clinton: Djup splittring

Sprängladdningarna till paren Clinton och Obama har en liknande utformning som den laddning som häromdagen hittades utanför den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros hem, inte långt ifrån paret Clinton, uppger myndighetsföreträdare för tidningen New York Times.

- Vi mår bra tack vare Secret Service, som tog hand om paketet som var riktat mot oss långt innan det nådde fram, säger Hillary Clinton i en kommentar rapporterar Reuters.

Clinton konstaterar samtidigt att USA genomlider en svår tid med djup splittring.

Laddningen vid George Soros bostad beskrevs som en sorts rörbomb och detonerades under kontrollerade former. Ingen misstänkt har gripits efter den händelsen, men polisen tror inte att det har postats utan att någon har lämnat det i Soros brevlåda personligen.

New Yorks borgmästare Bill De Blasio informerade vid en presskonferens att man har höjt säkerheten i staden efter händelsen:

- Det här är en terrorhandling, ett försök att skrämma pressen.

Trump talar om enighet

Efter några timmar kommenterade USA:s president Donald Trump händelserna. Han hade då underrättats om situationen av berörda myndigheter och lovade att den eller de som ligger bakom paketen ska ställas inför rätta.

- Vi kommer inte att hålla tillbaka några resurser eller utgifter i det arbetet, sade han vid en presskonferens.

- I tider som dessa måste vi alla enas, komma samman och sända ett väldigt tydligt, otvetydigt budskap om att handlingar och hot om politiskt våld inte har någon plats i USA.

Guvernör Andrew Cuomo skickade tidigare under dagen ett budskap i president Trumps riktning om att han bör tona ned sin politiska retorik.

Ingen av de skarpa sprängladdningarna har exploderat och ingen har kommit till skada.