Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

USA: Samtal pågår om säker zon i Syrien

Det pågår samtal om en säkerhetszon i nordöstra Syrien där spänningen ökar mellan Turkiet och kurdiska företrädare, enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Beskedet ska ses mot bakgrund av Turkiets hot om att inleda en offensiv mot den kurdiska YPG-milisen som kontrollerar större delen av nordöstra Syrien, och som USA har samarbetat med i kriget mot IS. Turkiet betraktar däremot YPG som en förlängning av den terrorstämplade ärkefienden PKK som ligger i en väpnad konflikt med den turkiska staten.

USA:s president Donald Trump har nyligen förespråkat en säkerhetszon på 30 kilometer, utan att närmare gå in på var den skulle ligga eller vem som skulle skapa och upprätthålla den. I en tweet på söndagen skrev Trump att han skulle förstöra Turkiets ekonomi om landets militär attackerar kurderna i Syrien när USA:s militär drar sig ur.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att Turkiet inte har någonting emot en säkerhetszon i Syrien. En talesperson för president Recep Tayyip Erdogan säger dock att Turkiet kommer att fortsätta kriga mot både IS och YPG.