Venezuelas president Nicolás Maduro lät sig fotograferas tillsammans med tusentals kadetter i samband med ett tal vid en militärbas i delstaten Cojedes.
Venezuelas president Nicolás Maduro lät sig fotograferas tillsammans med tusentals kadetter i samband med ett tal vid en militärbas i delstaten Cojedes.

USA uppmanar Maduro att lämna över makten

USA uppmanar återigen Venezuelas president Nicolás Maduro att lämna över makten till oppositionen. Maduro ger i sin tur order till militären att göra sig redo att försvara landet mot en eventuell amerikansk attack.

ANNONS
|

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i ett uttalande på sitt Twitterkonto att "tiden är kommen för en överlämning av makten". Pompeo vänder sig direkt till det venezuelanska folket, närmare bestämt oppositionen som vill störta president Maduro.

- USA ser ert mod, hur ni med stolthet kräver tillbaka friheten och demokratin som med all rätt är er. Vi beundrar er, vi står vid er sida, säger Pompeo i videoklippet.

ANNONS

- Vi uppmanar hela det internationella samfundet att göra detsamma.

Maduro: Försvara hemlandet

Under lördagen besökte Nicolás Maduro en militärbas i den nordvästra delstaten Cojedes, där han talade inför tusentals militärer. I talet som tv-sändes sade Maduro att militären ska "vara redo att försvara hemlandet med vapen i hand om det amerikanska imperiet en dag vågar röra det här området, den här heliga marken", skriver nyhetsbyrån AFP.

Det är dock oklart om uppmaningen bygger på en verklig farhåga, eller är en del i den venezuelanska regimens propaganda.

USA har vägrat att utesluta en militär attack mot Venezuela med anledning av den pågående krisen i landet, och i stället sagt att alla valmöjligheter ligger på bordet. De amerikanska åtgärderna mot Venezuela har dock hittills handlat om upptrappade sanktioner.

"Lyssna på folkets önskan"

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som i veckan misslyckades med att få militären att byta sida och störta Maduro, uppmanar det venezuelanska folket att bege sig till militärbaser runt om i landet för att försöka förmå militären att ansluta sig till oppositionen.

- Fredligt och lugnt ska vi be de väpnade styrkorna att lyssna på folkets önskan, att snabbt få till en maktöverlämning och nya fria val, sade Guaidó vid en presskonferens i huvudstaden Caracas.

ANNONS

Guaidó hävdade att flera högt uppsatta militärer, bland dem några generaler, är redo att gå över till oppositionen. Han ville dock inte uppge närmare hur många det skulle vara.

Källa: Militären är enad

Oppositionsledarens svårigheter att få med sig militären har skapat oro internationellt, och under fredagen samlades den så kallade Limagruppen för att diskutera veckans utveckling i Venezuela. Enligt en diplomat med insyn i samtalen ska situationen ha fått Limagruppen – som består av Kanada och 13 latinamerikanska länder – konfunderade och osäkra på vad som händer i landet.

- Den verkliga bilden är att de militära ledarna stod emot uppmaningen och är enade. Det finns sprickor, men inte i den militära ledningen. Internationell press och ekonomiska sanktioner är enda sättet att försvaga de styrande chavisterna, säger källan till AFP.

TT

Fakta: Styret i Venezuela

Landets alltmer auktoritäre ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj 2018. Deltagandet i valet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS